EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Beneficiarii de fonduri structurale, sugrumaţi: „Suntem obligaţi să ne îndatorăm şi mai mult la bănci”

0

– Beneficiarii declaraţi eligibili ridică din umeri şi spun că sunt nevoiţi să amâne câteva luni bune achiziţia utilajelor finanţate prin proiecte. Aceasta pentru că nu au banii necesari pentru a demara procedurile de achiziţii

– Mihai Chiteală, administratorul firmei de construcţii Europartener SRL Iaşi, explică în câteva cuvinte de ce stau lucrurile atât de rău: statul este client rău-platnic, iar privaţii nu mai ştiu cum să te ţepuiască

– Nici proiectele din domeniul textilelor nu fac excepţie. „Nu mai sunt comenzi, piaţa este blocată”, a spus sec  Stanislav Marchitan, administratorul SC Marcroman Snk SRL

.
.
Doar patru firme din judeţul Iaşi se numără printre cele 248 de IMM-uri din ţară care au primit acceptul pentru finanţare din fonduri structurale pentru investiţii în sistemele de producţie: Marcroman Snk SRL, Europartener SRL, Imparat SRL şi Apopi&Blumen SRL.

Mai exact, linia de finanţare se încadrează în Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 1 –  Un sistem inovativ şi eficient de producţie, DMI 1.1 – Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM, Operaţiunea A2 – Sprijin financiar de până la 920.000 lei pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

Pe lângă faptul că atât de puţine firme şi-au văzut proiectele pe lista câştigătoare, unele dintre acestea se văd nevoite să amâne achiţia utilajelor tehnologice din planul aprobat de unitatea de management, din cauza lipsei resurselor financiare.

A cerut amânarea proiectului până anul viitor

Cu toate că proiectul i-a fost aprobat în luna martie 2009, SC Marcroman Snk SRL, specializată pe fabricarea tricotajelor, a semnat de curând documentaţia de amânare a primei etape de implementare până în lunile ianuarie-februarie 2010.

Proiectul aprobat viza achiziţia de utilaje tehnologice pentru creşterea productivităţii, având alocate fonduri nerambursabile de aproximativ 744.000 lei.

„Este vorba despre extinderea liniei de producţie de la 10 la 15 maşini de tricotat. O astfel de maşină costă foarte mult, circa 55.000 euro, şi nu avem suficiente resurse pentru achitarea lor.

Astfel, chiar acum, la sfârşitul lunii iulie, am fost la Bucureşti la sediul Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (ANIMMC) pentru a cere decalarea proiectului până la deblocarea situaţiei economice a societăţii”,  ne-a spus Stanislav Marchitan, administratorul SC Marcroman Snk SRL.

Ultima speranţă: lohnul, contractat la târgul de la Paris

Acesta şi-a explicat demersul prin faptul că în ciuda finanţării nerambursabile obţinute,  plata iniţială se face din fondurile societăţii.

Proiectul a fost întocmit acum doi ani şi abia în martie 2009, am primit aprobarea. Acum, condiţiile pieţei sunt cu totul altele. În textile, noi lucrăm pe contracte care se reînnoiesc pe fiecare sezon. Nu mai sunt comenzi, piaţa este blocată”, a menţionat Stanislav Marchitan.

Acesta a estimat că abia din luna septembrie va putea face o previziune cu privire la viitorul societăţii sale.

„Vom participa la Târgul FATEX, de la Paris, din luna septembrie, în cadrul pavilionului României. Este un târg pentru industria lohnului, unde se prezintă oferte şi se pot încheia contracte internaţionale. Este prima dată când participăm la acest târg de profil şi cu această ocazie intenţionăm să intrăm şi noi pe această filieră a lohnului”, a precizat administratorul firmei de tricotaje SC Marcroman Snk SRL.

„S-a trezit” cu macaraua neeligibilă

Firmele ce derulează contracte cu instituţiile de stat primesc mai uşor credite de la bănci, însă acest lucru nu este neaparat o soluţie „salvatoare”.

„Proiectul câştigat de noi, în valoare de peste 381.000 RON, presupune achiziţionarea unui buldoescavator, a unei macarale şi a cofrajelor pentru turnarea cimentului. Pentru că acestea din urmă nu au fost considerate eligibile, doar 61% din suma menţionată reprezintă grant nerambursabil, în loc de 70%, cât se acordă de regulă prin program.

Am avut probleme şi din cauza faptului că pentru depunerea documentaţiei pe acest program trebuie să mergem la Bucureşti. Nu înţeleg de ce nu se pot face aceste demersuri prin Agenţia judeţeană, cum se întâmplă cu fondurile rurale de exemplu. Ne-ar fi mult mai uşor. Dar este bine şi aşa pentru că utilajele de construcţii sunt foarte scumpe, iar un ajutor nu strică”, a arătat Mihai Chiteală, administratorul firmei de construcţii Europartener SRL Iaşi.

„Suntem obligaţi să ne îndatorăm şi mai mult la bănci”

Constructorul ieşean s-a plâns că implementarea în acest moment a proiectelor de investiţii se loveşte de cel puţin două piedici majore.

Proiectul acesta ne-a prins pe picior greşit în sensul că sunt puţine contracte în derulare ceea ce ne face să ne îndatorăm şi mai mult la bănci. Concret, am fost nevoiţi să extindem linia de credit până la 20 de miliarde ROL, iar în paralel să contractăm şi un credit clasic în euro. Problema este că valorile din proiect au fost calculate în lei la cursul de acum un an şi jumătate, iar preţurile utilajelor sunt ofertate în euro”, ne-a precizat Mihai Chiteală.

Astfel, din cauza diferenţei de curs valutar efortul financiar al firmei de construcţii va creşte cu 5-10%, faţă de cel stipulat în proiect.

Buldoescavatorul, de exemplu, costă în jur de 80.000 euro. Am cerut deja trei oferte. Vom vedea ce discounturi vom obţine şi sperăm ca în circa două luni să finalizăm achiziţia”, ne-a declarat Mihai Chiteală.

Constructorul a decis să amâne cumpărarea celorlalte utilaje, întrucât efortul financiar este prea mare.

„Nu este chiar atât de uşor întrucât achiziţia se face din fonduri proprii. Abia după încheierea tranzacţiei se face documentaţia de rambursare, iar dacă totul este în regulă, se primesc banii. Însă asta poate însemna chiar şi câteva luni bune, până la decontarea din fondul programului”, a afirmat administratorul Europartener SRL.

Statul, client rău-platnic; privaţii, ţepari în serie

Lipsa contractelor nu reprezintă singura problemă a firmei de construcţii în cauză.

Lucrurile nu ar fi atât de dificile, dacă derularea contractelor existente, aşa puţine cum sunt, s-ar petrece în condiţii normale. Mai grav este că lucrările executate la clienţii administraţii publice sunt achitate chiar şi cu şase luni întârziere.

În timpul scurs până când guvernanţii se gândesc să achite serviciul prestat, consumăm banii din liniile de credit şi plătim dobânzi înrobitoare.

Pentru a ne asigura un flux cât de cât suntem obligaţi să acceptăm cât mai multe lucrări de valoare mică de la privaţi”, a explicat Chiteală.

Problema cu clienţii privaţi este că majoritatea obişnuiesc „să tragă ţepe”, neachitând ultimele facturi emise de constructor.

„Pentru construirea unei hale de producţie, în valoare de 10-15 miliarde ROL, de exemplu, se emit mai multe facturi. Clienţii privaţi, după ce îşi văd hala ridicată pur şi simplu nu mai achită ultima factură, care poate reprezenta 5-10% din valoarea totală a lucrării, iar noi rămânem cu o pagubă ce poate ajunge şi la 1,5 miliarde ROL”, s-a destăinuit administratorul firmei Europartener.

Imparat SRL îşi cumpără utilaje de peste 9 miliarde ROL

Reprezentanţii SC Imparat SRL au fost mai evazivi în a ne explica cum stau cu derularea proiectului de retehnologizare a liniei de producţie a vopselelor, spunând doar că implementarea se va demara „cât mai curând posibil”.

„Aceasta ţine şi de evoluţia pieţei. În general, comenzile au scăzut cu 30-40%, faţă de valorile anului trecut, iar încasările au urmat fireşte acelaşi trend”, a comentat Claudia Clinc, director economic SC Imparat SRL.

Aceasta a recunoscut că societatea sa a fost nevoită să amâne demararea achiziţiei celor două malaxoare şi a stivuitorului, aprobate prin proiect.

„Contractul cu ANIMMC s-a semnat încă din luna martie, însă, am fost nevoiţi să amânăm câteva luni bune achiziţia utilajelor. Aceasta se va face în majoritate prin credit bancar, ce se va perfecta cât mai curând posibil”, a afirmat în încheiere Claudia Clinc.

Finanţarea nerambursabilă a acestui proiect, ce depăşeşte 910.000 RON, este cea mai mare sumă aprobată firmelor ieşene înscrise în programul de Creştere a Competitivităţii Economice.

.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.