Bogdan Balthazar: Nivelul cel mai realist al deficitului bugetar este de 7%

Bogdan Balthazar, consilier financiar, a declarat duminica, faptul ca deficitul bugetar cel mai realist pentru a fi negociat cu FMI este de 7 – 7,5% si ca masura reducerii personalului bugetar cu 20% este una corecta si necesara.

“Dintre cifrele de deficit care se vehiculeaza de câtava vreme la Bucuresti in ceea ce priveste deficitul bugetar probabil pâna la finele anului 2009, cifra de 9% trebuie exclusa. Este mult prea mult.

Negocierea cu Fondul Monetar International a unui nou palier de deficit bugetar trebuie sa aiba un rezultat care sa fie, pe de o parte, stimulativ, iar pe de alta, sa constituie o constrângere pentru guvern.

Nu de 4,6, pentru ca vorbim de deficitul care va reflecta situatia de la sfârsitul anului si el trebuie sa constituie o constrângere in care guvernul sa faca eforturi pentru a se incadra.

Orice proiectie lucida arata cu nu poate fi mentinut actualul nivel de deficit, desi România s-a incadrat in deficitul stabilit pentru primele 6 luni ale anului.

Dupa parerea mea, aceasta incadrare a fost fortata, drept care este imposibil sa ne gândim la a ne incadra in continuare in acest deficit stabilit cu FMI in primul trimestru al anului 2009.

De aceea, eu cred ca ar trebui impus, mai degraba autoimpus de catre partea româna, un nivel al deficitului bugetar de 7 sau maximum 7,5%. În ceea ce priveste scaderea cheltuielilor prin reducerea cu 20% a personalului bugetar, sunt de parere ca este o masura necesara.

Ajutoarele de somaj pe care ar trebui sa le plateasca statul român daca ar da afara 20% din personalul bugetar ar reprezenta o suma mai mica decât salariile si sporurile pe care trebuie sa le plateasca acum”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.