EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Marca Brukenthal, înregistrată la OSIM

0

Toate produsele purtând numele baronului transilvanean Samuel von Brukenthal sunt protejate incepând de joi, când directorul general al Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a anuntat ca a inregistrat la OSIM marca Brukenthal.

“Am dorinta de a crea brandul Brukenthal. Exista in sine, trebuie promovat. Brukenthal te obliga sa creezi un brand international. Trebuie sa lansezi produse care sa atraga.

Am pornit cu produse alimentare, cu ciocolata, sper ca, de la 1 decembrie, vinul Brukenthal”, a declarat profesorul Sabin Luca. Pentru un deceniu, marca Brukenthal este protejata.

Pe 1 decembrie 2009, la Sibiu se va lansa in premiera vinul purtând numele baronului. Conducerea muzeului sibian a dorit sa creeze si domeniul de internet brukenthal.eu, insa un austriac a cumparat deja acest domeniu si nu doreste sa il vânda.

Ciocolata Brukenthal care se bucura de un real succes, lansata in urma cu aproape un an la Sibiu, este cumparata lunar de 900 de vizitatori români si straini. Sabin Luca spera sa faca ciocolata Brukenthal la fel de celebra ca si ciocolata Mozart.

“Asa s-a raspândit ciocolata Mozart. S-a nascut prin 20-30 de ani de promovare desteapta. Vrem sa distribuim ciocolata Brukenthal si in hoteluri si in alte locuri din tara”, a mai spus Sabin Luca.

Acesta este convins ca baronul Brukenthal va fi din nou renumit in toata Europa, de acum ca un brand international, o marca inregistrata in România, care va atrage si mai multi turisti.

Zilnic, la muzeul sibian ajung peste 700 de vizitatori. “Baronul ne-a lasat o mostenire care poate atrage. Ne ajutam de numele lui inca o data. Încercam sa atragem cât mai multi vizitatori catre Sibiu”, a explicat directorul sibian.

La Sibiu se afla muzeul Brukenthal, cel mai vechi din România. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunitatii sasesti transilvanene caruia i s-au atribuit importante functii publice in cadrul statului austriac condus de imparateasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintâi functie ocupata fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei.

Perioada petrecuta la Viena in aceasta calitate coincide cu perioada constituirii colectiei sale de pictura, mentionata in 1773 in Almanach de Vienne drept una dintre cele mai valoroase colectii particulare ce putea fi admirata in mediul cultural vienez al vremii.

Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal (constând din pinacoteca, cabinet de stampe, biblioteca si o colectie numismatica) au luat nastere cu precadere in intervalul de timp dintre anii 1759 si 1774.

Se cunosc putine informatii privind modul lor de constituire, primele inregistrari referitoare la achizitii de tablouri in documentele familiei Brukenthal aparând in 1770, data la care nucleul pinacotecii trebuie sa fi fost deja format.

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a ocupat-o intre anii 1777 si 1787, Samuel von Brukenthal construieste la Sibiu un palat in stilul Barocului Târziu, dupa modelul palatelor vieneze.

Întreaga structura a Muzeului National Brukenthal de astazi a evoluat in timp dintr-un nucleu unic: colectiile baronului Samuel von Brukenthal si dintr-o locatie unica: Palatul Brukenthal.

Deoarece nu a avut descendenti directi ramasi in viata, baronul von Brukenthal lasa mostenire prin testament palatul, colectiile si restul averii sale unui descendent in linie masculina dintre persoanele cu care se inrudea.

În cazul in care urmasii sai aveau sa moara la rândul lor fara a avea copii, familia stingându-se, averea urma sa fie preluata de Biserica Evanghelica, iar palatul sa devina un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut in anul 1817.

Pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent si de largire a colectiilor principale prin intermediul achizitiilor, dar si de infiintare de noi colectii mai ales in sfera culturii sasesti.

În anul 1948, muzeul a fost nationalizat, devenind proprietatea statului comunist român.

Tot in anul 1948, Societatea Transilvaneana pentru Stiintele Naturii din Sibiu isi inceteaza activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus in patrimoniul national.

În anul 1957, Muzeul de Stiintele Naturii devenea parte a Muzeului Brukenthal. Muzeul de Vânatoare “August von Spiess” s-a deschis in anul 1966. 1972 este anul deschiderii Muzeului Farmaciei.

În anul 1988 a fost inaugurata Sectia Istorie a Muzeului National Brukenthal, in prezent Muzeul de Istorie, in Casa Altemberger. Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal este cea mai recenta locatie (2006).

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.