Mediul de afaceri cere ridicarea taxelor de pod Giurgiu-Ruse

Camera de Comert si Industrie Româno-Bulgara (CCIRB) cere ridicarea taxelor percepute pentru trecerea singurului pod care uneste România si Bulgaria.

Taxele de trecere a podului de peste Dunare, intre orasele Giurgiu si Ruse, sunt o piedica majora care nu permite libera circulatie a persoanelor si a marfurilor, impiedicând dezvoltarea relatiilor economice si sociale intre România si Bulgaria, se afirma intr-o scrisoare transmisa noului ministru bulgar al finantelor, Simeon Diankov, de catre conducerea Camerei.

De asemenea, taxele creaza conditii pentru practici de coruptie, iar veniturile din aceste taxe nu contribuie la intretinerea podului intr-o stare buna. Asfaltul este amortizat, iar iluminarea lipseste, mai ales in partea bulgara, arata CCIRB.

“Îndemnam pe noul guvern, in conditiile actualei crize economice, sa intreprinda niste actiuni pentru ameliorarea climatul de afaceri, iar una dintre masurile prioritare ar trebui sa fie ridicarea taxelor de pod.

Efectele pozitive ale acestei masuri vor fi mult mai mari decât veniturile de taxe care intra in bugetele nationale”, se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele Consiliului de conducere al CCIRB, Alexandar Prokopiev.

Înaintea câstigarii alegerilor, reprezentantii conducerii partidului GERB si-au exprimat convingerea ca taxele de pod nu trebuie sa existe.

În ajunul alegerilor, presedintele partidului GERB, Tvetan Tvetanov, care este vicepremier in noul guvern bulgar, a declarat ca in calitatea lor de tari membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si România, trebuie sa stimuleze schimburile economice si dezvoltarea regiunilor de frontiera prin renuntarea la taxe.

Actualul ministru al apararii, Nikolai Mladenov, a initiat o campanie larga impotriva taxelor de pod.

Vara trecuta el a organizat un mars ciclist intre orasele Ruse si Giurgiu pentru a protesta impotriva taxelor. În prezent trecerea podului intr-o directie costa 6 euro pe autoturism.

Taxa in lei este 25,31 lei, dar angajatii care o percep cer soferilor 26 de lei fara sa le dea niciun rest. În acest fel, miile de automobilisti care traverseaza podul in fiecare zi platesc 69 de bani in plus pentru care nu li se ofera nici un document.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.