Rezerva de umiditate se va reface abia la toamnă

Rezerva de umiditate din sol se va reface abia la toamna, iar in iarna lui 2009, pe fondul activarii fenomenului El Nino, vom avea mai multe precipitatii, a declarat, sâmbata, la un post de televiziune, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Potrivit lui Sandu, in septembrie si octombrie vor fi temperaturi normale, iar in luna noiembrie se asteapta precipitatii mai mari decât normalul.

Întrebat despre cum va fi sfârsitul verii, seful ANM a precizat ca specialistii au doar tendinte. “Spre sfârsitul lunii august si inceputul lui septembrie, nu avem decât tendinte, dar pot spune ca temperaturile vor fi cu 0,7 pâna la doua grade Celsius mai mari decât cele normale, asta in partea de sud a tarii, iar precipitatiile vor fi la limita normalului.

Însa, tot in septembrie, in depresiunile din Transilvania se vor inregistra si temperaturi de cinci grade”, a spus Ion Sandu. Directorul ANM a afirmat ca si luna august va veni cu temperaturi destul de mari, apropiate de canicula.

“Pe termen scurt, de azi (sâmbata – n.r.) pâna miercuri vom avea temperaturi de 35 – 36 de grade, apropiate de canicula.

Miercuri, România va fi traversata de un front, dar fara precipitatii abundente. Dupa 15 august, vom avea din nou peste 30 de grade, spre limita caniculei”, a precizat el. Sandu a subliniat ca in acest an România s-a confruntat cu un fenomen extrem.

“22 de zile, de pe 20 iunie pe 12 iulie, am avut precipitatii intense, care au venit pe un fond care nu a avut nicio legatura cu vreun front”, a spus acesta.

În alta ordine de idei, in cadrul unei discutii despre posibila crestere a temperaturii globale cu 2 grade, Ion Sandu a apreciat ca, daca acest lucru s-ar intâmpla, “ar fi un dezastru”. În acest caz, sudul s-ar transforma in desert, iar populatia ar migra spre bordul tarii.

“Nici nu vreau sa ma gândesc la acest scenariu. La o crestere a temperaturii cu 0,7 grade asistam anual la recorduri de temperaturi inregistrate”, a subliniat Ion Sandu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.