BNR a redus dobânda de politică monetară la 8,5 la sută

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis, marţi, în şedinţa periodică, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8,5 la sută pe an, de la 9,0 la sută, începând cu data de 5 august 2009.

De asemenea, CA al BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub 2 ani ale instituţiilor de credit, până la nivelul de 30 la sută, de la 35 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009.

Consiliul a stabilit să utilizeze activ operaţiunile de piaţă, în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea scadenţei principalului instrument de politică monetară, operaţiunile repo efectuate prin licitaţie, de la o lună la o săptămână.

CA a analizat şi aprobat, totodată, Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

La şedinţa precedentă din luna iunie, Consiliul de Administraţie a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9 la sută pe an de la 9,5 la sută, începând cu data de 1 iulie 2009.

Totodată, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei cu scadenţe reziduale de sub 2 ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 15 la sută de la 18 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub 2 ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 35 la sută de la 40 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, şi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

Consiliul a evidenţiat continuarea procesului de dezinflaţie, rata anuală a inflaţiei coborând la nivelul de 5,95 la sută în luna mai 2009 faţă de 6,45 la sută în luna aprilie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile.

Inflaţia de bază CORE2 ajustat – calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili) şi al taxei pe viciu – a scăzut la nivelul de 5,04 la sută în luna mai, faţă de 5,51 la sută în luna precedentă, reflectând scăderea cererii agregate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.