Casa Regală a Marii Britanii, abonată la cârnaţii tradiţionali din Bucovina

O afacere de familie, pornită din creierul munţilor, din comuna suceveană Fundu Moldovei, a ajuns să fie apreciată pe plan naţional şi chiar internaţional, produsele lor 100% naturale, fără conservanţi şi aditivi alimentari, fiind degustate de membrii Casei Regale a Marii Britanii şi personalităţi din toată lumea.

.

Povestea afacerii „La Baciu – Produse tradiţionale din Bucovina” a început în urmă cu 12 ani, între pereţii unei carmangerii construite cu aproape 200 de ani în urmă, în timpul Împăratului Franz Iosef, adică în perioada dominaţiei habsburgilor în Bucovina.

Şi astăzi, când afacerea sa a devenit cunoscută pe plan internaţional, Ion Baciu trăieşte tot la ţară, în Fundu Moldovei.

„Unde mai am eu apa Moldovei în faţă, munţii şi pădurea în spatele casei? De 400 de ani stau neamurile mele acolo”, spune Baciu.

Demonstraţii culinare pentru membrii Casei Regale

În 2008, împreună cu familia a fost invitat în Marea Britanie, să-i înveţe pe micii producători britanici să prepare carnea afumată. Demonstraţiile au fost făcute la o fermă agreată de Prinţul Charles.

„Am improvizat o afumătoare dintr-un dulap metalic şi le-am arătat oamenilor cum se face treaba la noi. Am mai avut o problemă – lemnul de fag este cel mai bun pentru afumare, iar ei n-aveau. Am găsit localnic care avea un dulap vechi din fag, l-a tăiat şi ni l-a dat, rugămintea lui fiind să-i dăm şi lui din ce facem noi acolo. După ce a gustat, ne-a zis că a făcut cea mai bună afacere pe anul acela”, povesteşte Baciu, amuzat de întâmplările de acolo.

Certificatele de calitate pentru produsele familiei Baciu, semnate chiar de Regina Marii Britanii, le dau dreptul de a vinde produsele lor în toată Europa.

Întreprinzătorul suceveam spune că din cârnaţii cu busuioc, cârnaţii tradiţionali şi muşchiul împănat cu piept de pui preparate de el a gustat şi Eliot Sorel, psihologul lui Barack Obama. „A venit de curând la Câmpulung Moldovenesc, cu o delegaţie de medici de renume, din toată lumea, care au vizitat spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung. Le-am făcut tuturor o prezentare a produselor şi au rămas uimiţi. Le-au plăcut mult”, spune Baciu.

Sursa: Monitorul de Suceava

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.