EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Ce faci când o afacere, care „duduia” anii trecuţi, scade cu 60%?

0

– Aflate în postura de a-şi vedea afacerile intrate la apă din cauza crizei, companiile încearcă să-şi finanţeze deficitele atât prin credite, cât şi prin tăieri de costuri. Bancherii se declară dispuşi să ajute, dar pun condiţii dure.

.
Ce faci când o afacere care anii trecuţi „duduia“ scade cu 60%? În faţa acestei dileme se află electro-retailul românesc, unde principalii jucători au ajuns în posturi extrem de vulnerabile în faţa creditorilor.

Dan Ostahie a anunţat că Altex este de vânzare, iar Flamingo se luptă să rămână pe piaţă, în condiţiile în care se vorbeşte insistent despre cererea fondului de investiţii american QVT, acţionar cu 22% în cadrul companiei, de a se lua în calcul în august dizolvarea firmei.

Cel mai bine pare a sta Domo, al cărui proprietar, fondul de investiţii Equest Balkan Properties, negociază restructurarea datoriilor companiei în vederea păstrării resurselor financiare pentru acoperirea costurilor.

Cât timp vor mai putea evita firmele să se înhame la plata unor credite a căror dobândă sare în general de 15%, în condiţiile în care situaţia economică nu prea te lasă să faci niciun plan coerent de afaceri?

„Reduci costurile cât poţi, tai de peste tot, ajungi să te gândeşti să faci disponibilizări, dar asta e delicat, pentru că rişti să pierzi şi mai mult. Uneori eşti obligat să iei credite dacă firma nu e lichidă“, explică omul de afaceri Florin Pogonaru.

„Noi nu avem credite şi nici contracte de leasing. Ne aflăm în reorganizare şi nu voi face greşeala să contractez niciun credit care să-mi acopere costurile, deşi sunt destule probleme. Noi lucrăm pentru stat şi abia reuşim să recuperăm o parte din banii de anul trecut. Pentru anul acesta… În ce condiţii aş putea eu să iau un credit? Cu o dobândă de 15%? Am vreo siguranţă că profitul meu va fi la acest nivel, în aşa fel încât măcar să-mi permit să-l acopăr?“, îşi prezintă temerile Adrian Costin, preşedintele Consiliului de Administraţie a firmei de construcţii CCCF din Bucureşti.

Colacul de salvare este aşteptat tot de la bănci, singurele care pot asigura finanţarea activităţii curente şi restructura împrumuturile vechi. Tot mai multe corporaţii solicită credite de urgenţă, chiar dacă bancherii pun condiţii dure şi le aprobă doar la dobânzi ridicate. „Dacă împrumuţi statul cu 11% dobândă, cât să ceri de la o companie, dacă nu 15%-16%?“, spune analistul financiar Bogdan Baltazar.

Integral în Capital

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.