Germanii muncesc mai mult decât alţi europeni

Germanii muncesc in medie 41,2 ore pe saptamâna, prin aceasta Germania ocupând locul sapte in ierarhia celor mai harnici europeni, locul unu fiind ocupat de România, asa cum reiese dintr-un studiu Eurofound, publicat de revista germana Die Zeit.

Din studiul realizat de Agentia Europeana pentru Ameliorarea Conditiilor de Viata si Munca de la Dublin (Eurofound), referitor la evolutiile timpului de lucru in anul 2008, mai reiese si faptul ca duratei de munca ridicate ii corespunde si o durata peste medie a concediilor din Germania, comparativ cu alte tari europene.

Germanii au lucrat conform studiului cu trei ore si jumatate mai mult decât era prevazut in contractul colectiv de munca (Tarifvereinbarung – acord tarifar), in conditiile in care timpul de lucru saptamânal, convenit de parti in cadrul acordului tarifar, este in Germania de in medie 37,6 ore la nivelul tuturor ramurilor economice.

Timpul de lucru este in realitate in Germania de multe ori mai lung decât cel prevazut in intelegerile tarifare, dat fiind ca multi angajati fac ore suplimentare sau lucreaza in cadrul unor companii unde nu exista astfel de intelegeri, indica raportul.

Timpul mediu de lucru in cele 27 de tari membre ale UE este potrivit studiului de 40,4 ore pe saptamâna. Cel mai mult se lucreaza in România, cu un total de 41,8 ore pe saptamâna iar la coada se afla Franta, cu 38,4 ore pe saptamâna.

Înaintea Germaniei se afla Bulgaria (41,5 ore), Austria (41,6 ore) precum si Polonia, Letonia si Cehia (cu 41,7 ore pe saptamâna fiecare).

Reiner Hoffmann, secretar general adjunct al Confederatiei Europene a Sindicatelor (ETUC), a criticat in paginile cotidianului german Die Welt evolutia din domeniu, declarând ca acesti timpi de lucru afecteaza viata de familie si pe termen lung posibil chiar si sanatatea.

Cine vrea sa creeze ocupatie intr-o perioada marcata de somaj trebuie sa distribuie munca pe mai multi umeri in loc de a obliga tot mai putini oameni sa lucreze tot mai mult, opina el.

La un total de 30 de zile in medie de concediu platit, germanii se bucura de mai mult concediu decât oricare din angajatii din UE, doar suedezii având ceva mai mult concediu platit, si anume 33 de zile.

În coada clasamentului se situeaza Estonia, unde angajatii au doar 20 de zile de concediu platit, in timp ce media celor 27 de state membre este de 25,2 zile de concediu platite.

În medie, angajatii germani au petrecut 1.650 de ore la locul de munca in 2008, prin aceasta Germania situându-se la o comparatie europeana in coada listei, impreuna cu Suedia si Danemarca, in conditiile in care la nivel european s-a lucrat cu in medie 100 de ore mai mult, iar in România chiar cu 200 de ore mai mult.

Directorul executiv principal al Asociatiei Federale a Uniunilor Patronale din Germania, Reinhard Goehner, a respins insa ideea ca germanii ar lucra mai mult.

Conform acestuia, studiul face referire la date din 2008, timpul de lucru efectiv reflectând conjunctura economica favorabila de anul trecut, declara el in paginile ziarului Mitteldeutsche Zeitung de sâmbata.

Daca se iau in considerare cele in medie 40,5 zile de concediu si sarbatoare din Germania in comparatie cu media europeana de 34,2 zile, atunci timpul de lucru anual de 1651 de ore, stabilit prin acordul tarifar, se afla cu mult sub media europeana de 1.744 de ore anual, adauga acesta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.