Inflaţia, principala piedică pentru aderarea României la zona euro

‘Inflatia ar putea deveni cea mai mare piedica in calea adoptarii monedei unice europene de catre România la termenul prevazut initial, dat fiind faptul ca este un proces greu de controlat de catre stat in conditiile actualei crize economice si a perioadei care o va succeda, iar foarte multe companii care activeaza pe piata româneasca vor fi tentate sa compenseze scaderea volumului de vânzari prin presiuni asupra preturilor’, se afirma intr-un comunicat transmis luni de catre X-Trade Brokers Romania.

Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers a precizat ca ‘singurele industrii care comunica reduceri substantiale de preturi sunt, din pacate, cele care au cunoscut scaderi dramatice ale volumelor de vânzari, astfel incât ponderea lor in indicele de inflatie este nesemnificativa: industria auto si, respectiv, domeniul imobiliar’.

Analistul apreciaza ca evolutia preturilor combustibililor si energiei au, de asemenea, un impact major asupra preturilor produselor si, in consecinta, au efecte inflationiste.

Conform comunicatului emis de X-Trade Brokers, România a inregistrat cea mai mare rata medie anualizata a cresterii preturilor, respectiv de 5,9 la suta, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, unde media a fost de 0,6 la suta. Zona euro a inregistrat o inflatie medie de -0,1 la suta in iunie.

‘Aceasta diferenta dintre nivelul inflatiei inregistrate in România si, respectiv, cel din zona euro, nu este deloc incurajatoare din perspectiva adoptarii monedei unice, având in vedere ca inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 la suta media ratelor inflatiei din cele mai perfomante 3 state membre, iar diferentele majore nu sunt deloc usor de recuperat in conditiile schimbarilor economice importante generate de criza si recuperarea dupa criza’, subliniaza analistii de la X-Trade Brokers.

Un alt criteriu important in vederea adoptarii monedei unice il reprezinta nivelul de maxim 3 la suta din PIB pe care trebuie sa il atinga deficitul bugetar.

‘Spre deosebire de inflatie, deficitul bugetar este mult mai usor de controlat si de ‘manipulat’, depinzând in foarte mare parte de politici guvernamentale corecte, aplicate sistematic’, spune Victor Safta.

‘În ceea ce priveste stabilitatea relativa a cursului de schimb al leului in jurul nivelului de echilibru pe termen lung, cu variatii maxime de ±15 la suta, leul deja indeplineste acest criteriu, dar, sa nu uitam ca cerintele UE prevad lipsa interventiilor Bancilor Centrale in acest scop’, a subliniat directorul X-Trade Brokers.

Oficialitatile române au anuntat ca obiectiv trecerea la moneda unica europeana in anul 2014, ceea ce ar presupune ca, cel târziu in 2012, România trebuie sa intre in Exchange Rate Mechanism II (ERM II; mecanismul european al ratelor de schimb), ce reprezinta testul de stabilitate pe care moneda nationala trebuie sa il treaca timp de 2 ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.