Italia descoperă utilitatea socială a celor care lucrează fără forme legale

Dimineata sau dupa-amiaza, ii vezi plimbând persoane in vârsta pe aleile racoroase ale parcurilor. Sunt ‘badanti’ (de la ‘badare’, ‘a se ocupa de’ in italiana), ‘asistentii’ de care societatea italiana pare ca nu se poate lipsi. În cele mai multe cazuri, sunt femei straine, mai ales din tarile din Europa de Est, si care lucreaza in general fara forme legale.

Într-o tara imbatrânita, in care serviciile sociale si de asistenta pentru persoanele in vârsta au fost ca si inexistente, aceste femei au devenit indispensabile bunului mers al familiilor.

Ca si menajerele, scrie cotidianul francez Le Monde de luni. Acesti doi piloni ai societatii italiene au beneficiat de o exceptie imediat dupa adoptarea, la inceputul lui iulie, a legii care stipuleaza ca starea de clandestinitate constituie fapta penala.

Cele câteva sute de mii de clandestini din Italia risca acum, la fiecare control al politiei, o amenda usturatoare – pâna la 10.000 euro – si prezentarea in fata unui judecator pentru expulzarea imediata.

Asistentii persoanelor in vârsta sau neajutorate si menajerele sunt scutiti de aceste masuri. Pentru acese femei si, mai rar, barbati, guvernul a elaborat o regularizare ad-hoc care priveste, potrivit estimarilor oficiale, aproximativ 300.000 de persoane.

Hotarârea a fost adoptata de Camera Deputatilor, urmând sa fie adoptata definitiv de Senat, inaintea vacantei de vara.

Angajatorii trebuie sa faca demersurile necesare de la 1 la 30 septembrie, singura conditie ceruta fiind un venit constant care sa justifice prezenta unei menajere sau un certificat medical din partea persoanei in vârsta care are nevoie de asistenta.

În ceea ce-i priveste pe clandestini, daca au lucrat trei luni sau chiar mai putin, situatia lor va fi regularizata. Va trebui ca angajatorii sa plateasca 500 de euro pentru fiecare regularizare ceruta.

Aceasta regularizare limitata a fost primita cu multumire de catre cei interesati. Mai putin de asociatiile de ajutorare a imigrantilor. ‘Nu inteleg de ce se spune ‘da’ asistentilor persoanelor in vârsta si menajerelor si ‘nu’ atâtor categorii de clandestini la fel de folositori in sectoarele productive.

Cei care lucreaza in constructii, comert sau agricultura contribuie in aceeasi masura la dezvoltarea tarii!

Dar nu sunt luati in considerare si sunt chiar aruncati la marginea societatii’, spune Maurizio Quadrana, de la centrul de primire a strainilor din sindicatul CGIL de la Roma. Autorul amendamentului la lege, secretarul de stat pentru Familie, Carlo Giovanardi, nu-si face probleme.

‘În cadrul guvernului, eu raspund de problemele familiei si am luat in considerare aceasta situatie care priveste milioane de familii. Alti ministri pot extinde aceasta regularizare la alte categorii.’

Exceptia reprezentata de asistenti si menajere, ‘de care societatea are nevoie’, spune Giovanardi, nu atenueaza deloc inasprirea legislatiei privitoare la clandestini.

De acum inainte, permisul de sedere trebuie prezentat pentru fiecare act de stare civila. ‘Ce pozitie trebuie adoptata in cazul inregistrarii copiilor clandestinilor?’, au intrebat functionarii de la prefecturi. Aplicarea legii se anunta dificila si plina de neprevazut, incheie cotidianul francez Le Monde.

Citește și
1 Comentariu
  1. popescu ion spune

    Dati la toate mamele si parinti ca pe primul loc este familia in viata si linistea sufleteasca sa nu fie amagite de femei in varsta care profita de bunatatea badantelor si apoi le exploateaza ne tinand cont de familia lor si provocand tragedii familiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.