Marea Britanie îşi înăspreşte politica privind imigraţia

Guvernul de la Londra planuieste sa isi revizuiasca politica privind imigratia, in incercarea de face mai dificila obtinerea de catre straini a cetateniei britanice, noteaza cotidianul american Wall Street Journal.

Luni, ministrul britanic de Interne, Alan Johnson, urmeaza sa anunte noi propuneri sub auspiciile carora strainii vor trebui sa adune un anumit numar de puncte pentru a deveni cetateni britanici, o cerinta necesara deja celor care vin in Marea Britanie sa lucreze sau sa studieze.

Propunerile vor extinde astfel un sistem, modelat dupa unul deja in vigoare in Australia de anul trecut, care acorda calificative studentilor si lucratorilor care doresc sa intre in Marea Britanie, in functie de educatia, vârsta si de calificarile profesionale ale acestora.

Schimbarile sunt menite sa faca mai usoara incetinirea afluxului de imigranti care doresc sa lucreze in Marea Britanie, intr-un moment in care economia este slabita.

Schimbarile intervin in contextul in care somajul a ajuns in al 12-lea an in care inregistreaza un procentaj mare, iar temerile in privinta terorismului au alimentat un sentiment protectionist in Marea Britanie, in mod traditional una dintre cele mai deschise tari.

În acest context, Marea Britanie a inceput sa isi inaspreasca politica privind imigratia in urma cu câtiva ani. Ministerul de Interne britanic a declarat ca propunerile vor fi facute publice si deschise consultarii politice.

De asemenea, propunerile din aceasta saptamâna includ schimbarea unei reguli care permitea lucratorilor care s-au aflat in tara pentru cinci ani sa aplice pentru pasaport, facând aceasta perioada mai lunga, a declarat o sursa apropiata discutiei.

Anul acesta, Anglia, care primeste majoritatea imigrantilor care ajung in Marea Britanie, este asteptata sa depaseasca Olanda, devenind astfel cea mai dens populata tara din Europa.

Potrivit calculelor guvernamentale, imigrantii vor adauga, pâna in 2031, sapte milioane la populatia Marii Britanii, care depaseste in momentul de fata 60 de milioane.

Unele voci sustin insa ca recenta crestere a numarului de imigranti pune o uriasa povara pe serviciile publice, in conditiile in care spitalele si scolile sunt solicitate din ce in ce mai mult, fara ca bugetul alocat acestora sa creasca.

Sistemul bazat pe puncte a fost criticat in week-endul trecut de catre un raport al unei comisii a legiuitorilor britanici, care sustin ca sistemul pune accent pe calificari, ignorând alti factori cum ar fi experienta.

Potrivit altor critici, cum ar fi cele formulate de parlamentari si de fosti ministri laburisti, sistemul este prea putin pus la punct si nu a reusit sa reduca numarul strainilor aflati in cautarea unei slujbe in Marea Britanie decât cu 8 la suta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.