Nistorescu, despre Vântu: „Dă şpăgi cu geamantanul şi, mai ales, nu lasă nicio urmă”

În 1997, Cornel Nistorescu îi făcea lui Sorin Ovidiu Vîntu un portret care ar flata orice mafiot: profesionist al răului, fără memorie, ”ca cel care îţi spintecă abdomenul, apoi se spală tacticos şi se parfumează în baie”, un individ fără scrupule, care se foloseşte de oameni, le extirpă glanda morală, dă şpăgi ”cu geamantanul” şi, mai ales, nu lasă nicio urmă. „Sau cel care apasă pe un trăgaci şi mai apoi pleacă într-o călătorie de nuntă. Genul de oameni pentru care arginţii şi ziua de mâine înseamnă totul”, îl descria Nistorescu pe cel care îi este acum şef suprem, Sorin Ovidiu Vîntu.

.
Cornel Nistorescu a preluat cu scandal „Cotidianul”, unde a renunţat la câteva semnături şi a scos de pe ediţia on-line un articol despre un turnător la Securitate, motivând că este incomplet.

Patronul Sorin Ovidiu Vîntu susţine că redacţiile au libertate totală. Între cei doi a avut loc, în urmă cu mai bine de un deceniu, o întâlnire la care mogulul de azi îşi anunţa planurile pentru o presă mai puţin liberă.

Nistorescu a povestit-o într-un editorial care, citit astăzi, dă frisoane şi explică o lume.

Vineri, 13 ianuarie 1997, EVZ avea încă bulină roşie, costa 1.000 de lei, iar cuvintele potrivite pe prima pagină, în chenarul din dreapta jos, te transformau, instantaneu, în cel mai citit om din România. În ziua aceea, Nistorescu şi-a intitulat editorialul ”Culoarea banilor”.

Personajul radiografiat era misteriosul Sorin Ovidiu Vîntu, care nu apucase încă să devină celebru odată cu prăbuşirea Fondului Naţional pentru Investiţii. Portretul e exact, redă fidel cinismul şi ”modul de lucru” al celui care îi este acum şef suprem lui Cornel Nistorescu.

În tabletă, gazetarul mărturisea că omul de afaceri i-a recunoscut că dă bani ”cu geamantanul”, ”fără să lase urmă”, şi politicienilor de la Putere, şi celor din Opoziţie, că are ”o armată de foşti ofiţeri de securitate, de contrainformaţii şi din fiecare oraş mare sau centru de judeţ detaşez câte doi sau trei” şi că vrea să facă bani din presă, unde are nevoie de oameni fără principii: „Angajăm un redactor-şef şi acesta execută ordinele prin telefon. Eventual punem şi o cameră video ca să aveţi sentimentul că vorbiţi cu cineva. Să-l vedeţi cum transpiră când daţi ordine”.

Nistorescu recunoaşte că se uita ciudat la fostul puşcăriaş Vîntu, ”la acest om de afaceri adus de valurile tulburi de după 1990 dintr-un modest oraş din Moldova la gurile de metrou din Bucureşti”. Nu-l înţelegea. Au trecut doisprezece ani. Acum îl înţelege?

Integral în Evenimentul Zilei

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.