O nouă variantă de virus al bolii SIDA descoperită de o echipă franceză

O echipa de cercetatori francezi, condusa de Jean-Christophe Plantier, a identificat la o pacienta cameruneza o noua varianta a virusului care produce SIDA, ce pare a fi foarte apropiata de o forma descoperita recent la gorile.

Descoperirea ‘arata ca trebuie sa continue supravegherea atenta a aparitiei unor noi variante de HIV, mai ales in Africa occidentala si centrala’, este de parere echipa dr Plantier, de la laboratorul de virologie generala din cadrul Spitalului Universitar din Rouen, asociat Centrului National de Referinta pentru HIV, scrie cotidianul La Libre Belgique de luni.

Rezultatele cercetarilor sunt publicate luni in revista medicala americana ‘Nature Medicine’. Aceasta noua varianta este diferita de cele trei forme precedente ale virusului imunodeficientei umane identificate pâna in prezent.

Toate cele 3 forme sunt legate de o forma a virusului imunodeficientei la maimute (SIV), care afecteaza cimpanzeii. Noua forma pare a fi foarte apropiata de forma SIV descoperita recent la gorile.

Cea mai probabila ipoteza este ca aceasta forma de virus a trecut de la gorila la om, potrivit echipei lui Jean-Christophe Plantier.

Dar ea nu exclude posibilitatea sa fi aparut mai intâi la cimpanzei, inainte de a trece de la cimpanzeu la gorila, apoi de la gorila la om, sau posibilitatea unei transmisii directe de la cimpanzei in acelasi timp la gorile si la oameni.

Pacienta care sta la baza studiului este o femeie de 62 de ani, pozitiva HIV din 2004, la putin timp dupa ce s-a mutat din Camerun la Paris. Ea a locuit in apropierea capitalei Yaoundé, dar a spus ca nu a fost in contact cu maimute si nici nu a mâncat carne de animale din jungla.

Cercetatorii nu stiu inca daca aceasta varianta a virusului este foarte raspândita sau nu. Ei cred ca s-ar fi putut raspândi in Camerun sau in alte parti fara sa se fi remarcat. Reproducerea sa rapida arata ca s-a adaptat la celulele umane, adauga ei.

Un alt studiu, care a aparut tot luni in ‘Nature Medicine’, releva ca persoanele afectate de herpes genital prezinta un risc crescut de contaminare cu HIV, chiar daca ranile s-au vindecat si pielea pare normala.

Studiul a fost realizat de doctorii Lawrence Corey si Jia Zhu de la Centrul de Cercetari asupra Cancerului ‘Fred Hutchinson’ din Seattle.

El releva ca, mult timp dupa disparitia ranilor, zonele afectate prezinta o activitate a celulelor imunitare care favorizeaza contaminarea.

Articolul din La Libre Belgique aminteste ca herpesul se caracterizeaza prin crize repetate, prezentând un grad mai ridicat de contaminare cu HIV. Cercetatorii credeau pâna acum ca ranile explica riscul crescut de contaminare, dar un alt studiu realizat anul trecut a aratat ca tratamentul medicamentos nu reduce acest risc, incheie La Libre Belgique.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.