Obezitatea, o povară grea pentru naţiunea americană

În timp ce Barack Obama isi da osteneala sa-si impuna proiectul de reforma a sistemului medical, tara descopera o povara fara precedent: in fiecare an, contribuabilii americani platesc 147 de miliarde de dolari (103 miliarde de euro) pentru tratarea bolilor asociate obezitatii, adica de doua ori mai mult decât acum zece ani si de doua ori mai mult decât pentru combaterea cancerului.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat la Washington, cu ocazia unei conferinte organizate pentru prima data de Centrele de control si de prevenire a bolilor (CDC), relateaza ziarul francez Libération.

Aceasta suma colosala alocata bolilor cronice provocate de obezitate, precum diabetul, problemele cardiovasculare sau artroza, reprezinta 9,1% din cheltuielile globale destinate sectorului sanitar.

Costul este proportional cu numarul de obezi din tara: doua treimi dintre adulti si 1 din 5 copii sunt considerati supraponderali.

‘Este absolut necesar sa luam masuri eficiente pentru a reduce enorma povara pe care obezitatea o reprezinta pentru tara noastra’, a afirmat doctorul Thomas Frieden, director al CDC, inainte de a lansa un apel la mobilizare nationala.

Pentru cercetatori, solutia vizeaza o schimbare a modului de viata, obezitatea fiind o problema de comportament si de mediu.

‘Trebuie sa schimbam ceea ce se intâmpla in casele noastre, in comunitatile si in scolile noastre […].

Obezitatea nu se poate trata doar intr-un cabinet medical’, a afirmat Bill Clinton, prezent la conferinta. Se fac auzite aceste mesaje?, se intreaba ziarul.

În cadrul Congresului, nu exista nici pâna azi vreo schita de proiect de lege de anvergura impotriva obezitatii. Singurele texte care circula nu au decât un impact local, potrivit site-ului Politico.

Aceasta conferinta inedita a avut loc la câteva sute de metri distanta de Capitoliu, dar nu destul de aproape, se pare, de interesele parlamentarilor. ‘Suntem incapabili sa abordam acest subiect deoarece refuzam sa acceptam cauzele sale profunde’, considera Christine Ferguson, profesor de sanatate publica la Universitatea George Washington.

Noii locatari de la Casa Alba incurajeaza fara incetare o alimentatie sanatoasa. Ministrul american al sanatatii, Kathleen Sebelius, vorbeste de un miliard de dolari si de alte câteva masuri care trebuie luate in considerare: mese mai echilibrate in scoli, stimularea vânzarii de produse proaspete in zonele defavorizate…

Responsabilitatea luptei impotriva obezitatii este lasata pe seama statelor si a comunitatilor, pe care administratia Obama doreste sa le incurajeze prin ‘ajutoare substantiale’.

Autoritatile medicale au totusi de gând sa taxeze bauturile indulcite.

‘Americanii consuma in medie mai mult cu 250 de calorii pe zi decât acum douazeci sau treizeci de ani’, din care aproape jumatate sub forma de bauturi carbogazoase sau de dulciuri, potrivit doctorului Thomas Frieden.

Aceasta noua taxa ar permite obtinerea a 100 – 200 de miliarde de dolari, si deci ar usura povara pe care obezitatea o reprezinta pentru buget. 40 din cele 50 de state americane aplica deja o taxa pentru bauturile indulcite, dar nu suficient pentru a avea un impact asupra consumului.

Compania Coca-Cola este prima vizata. Puternicul lobby al producatorilor de bauturi carbogazoase este gata sa treaca la atac, cu atât mai mult cu cât toata lumea isi aminteste de precedenta lupta contra fumatului.

La New York, majorarea pretului pachetului de tigari a redus la jumatate numarul de fumatori. Pe când o doza de Coca-Cola cu 10 dolari?

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.