Petrolul, pe cale de dispariţie!

– Cotaţiile petrolului sunt din nou în centrul atenţiei după ce ieri, barilul a depăşit preţul de 73 de dolari.

.
Motivul acestei creşteri s-ar putea să nu mai fie neapărat determinat de speculatori, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu doar un an, când, din cauza speculaţiilor de pe piaţa petrolieră, un baril ajunsese aproape de 150 de dolari.

Economistul şef al Agenţiei Internaţionale a energiei (AIE) face o observaţie care ne-ar putea alarma într-o oarecare măsură.

Fatih Birol a declarat în cadrul unui interviu acordat publicaţiei „The Independent” că nu peste mult timp lumea se va confrunta cu o altă criză: cea energetică. Motivul este unul cât se poate de simplu: marii producători de petrol din lume au atins nivel maxim de producţie, iar rezervele de petrol se vor epuiza în curând.

„Într-o zi nu vom mai avea petrol. Evident, nu se va întâmpla nici azi, nici mâine, dar se va întâmpla într-o zi. Acesta este un argument să ne gândim să abandonăm petrolul, înainte să ne abandoneze el pe noi. Trebuie să ne pregătim pentru această schimbare, cu atât mai mult cu cât actualul sistem economic stă încă sub semnul petrolului”, spune economistul şef al AIE.

„Este o mare provocare, care se pune în termeni geologici, în termeni de investiţii şi în termeni geopolitici. Există un mare risc în condiţiile în care nu se va mai putea produce la fel de mult„, spune Birol.

„Statele lumii trebuie să înţeleagă măcar că era unui petrol ieftin a apus„, adaugă economistul.

Integral în Capital

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.