Republica Moldova: coaliţie fără preşedinte

Dupa alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, Partidul Comunistilor /48 de mandate/ nu mai poate impune un presedinte al tarii /sunt necesare 61 de mandate/.

Însa, nici cele 4 partide de opozitie, care detin impreuna 53 de locuri in parlament, nu pot face acest lucru fara participarea deputatilor-comunisti.

Tinând cont de aceste rezultate, initial analistii nu excludeau crearea unei coalitii parlamentare dintre comunisti si Partidul Democrat, condus de ex-presedintele parlamentului, Marian Lupu, fost membru al Partidului Comunist.

Însa, la sfârsitul saptamânii trecute Lupu a declarat ca o coalitie restrânsa, intre doua partide, nu este posibila, pronuntându-se pentru crearea unei coalitii largi.

Imediat dupa aceasta Partidul Comunist a decis sa treaca intr-o ‘opozitie responsabila’, relateaza cotidianul rus Vremia Novostei.

Potrivit vicepresedintelui Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tanase, vinerea trecuta liderii celor 4 partide de opozitie au ajuns la un acord privind crearea unei coalitii, urmând ca zilele viitoare sa fie elaborat un protocol de baza, in care sa fie precizate principiile colaborarii lor.

‘A fost inregistrat un acord principial privind crearea unei coalitii dintre cele patru partide’, a confirmat pentru Vremia Novostei si presedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, anticipând negocieri destul de complicate intre participanti.

Expertii se intreaba cum si in ce mod va fi, totusi, ales noul presedinte al republicii.

Dupa cum aminteste Diacov, in 2005 partidul sau a sprijinit alegerea lui Voronin, iar acum comunistii ar trebui sa-si intoarca datoria, ‘cu atât mai mult cu cât ei au vorbit atât de mult despre necesitatea asigurarii stabilitatii si reconcilierii in tara’.

În caz contrar, potrivit lui Diacov, in alegerile viitoare Partidul Comunistilor ar putea obtine rezultate si mai proaste.

Întrebat despre posibilitatea de a deveni presedinte al Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat ca acest ‘exercitiu politic’ nu este posibil, deoarece pentru aceasta trebuie sa existe 15 deputati care sa-i inainteze candidatura, in timp ce partidul sau a intrunit doar 13 mandate.

Potrivit Constitutiei Republicii Modlova, noi alegeri parlamentare anticipate vor putea fi organizate abia la anul. Alexandru Tanase spera ca acestea vor putea fi evitate, datorita cooperarii unor deputati comunisti.

În acelasi timp, la functia de presedinte al tarii ar putea fi inaintat un personaj neutru, care sa le convina mai multor partide.

‘Ulterior, se planifica modificarea Constitutiei, pentru ca poporul sa-si recapete dreptul de a alege in mod direct seful statului’, a conchis Tanase.

Dupa cum explica liderul miscarii social-politice ‘Ravnopravie’ /reprezinta interesele populatiei rusofone din republica/, Evgheni Klimenko, ‘coalitia celor 4’ spera sa-si asigure sprijinul unor deputati comunisti din rândul ‘tinerilor reformatori’, cum este seful staff-ului electoral comunist, Marc Tkaciuk, sau consilierul presedintelui, Oleg Reidman.

‘Fostii opozanti vor incerca, de asemenea, sa curete organismele de conducere ale tarii de adeptii Partidului Comunistilor si sa slabeasca pozitiile structurilor de afaceri apropiate de acest partid’, a subliniat Klimenko pentru Vremia Novostei.

Cu toate acestea, in opinia sa, in cazul in care comunistii nu vor permite alegerea presedintelui si vor opta pentru anticipate, rezultatele lor ar putea sa nu fie deloc unele catastrofale, deoarece raspunderea pentru inrautatirea situatiei economice din tara va cadea pe noii lideri.

Estimarile privind schimbarile din structurile puterii au inceput deja sa se confirme, subliniaza cotidianul rus.

Astfel, la data de 31 iulie, liderul miscarii de opozitie Actiunea Populara, Sergiu Mocanu, care fusese arestat in timpul protestelor din 7 aprilie, a fost eliberat din arestul la domiciliu. Mocanu considera ca Procuratura republicii nu a contestat aceasta decizie pentru ca la putere a venit opozitia.

În rezolvarea problemelor sale spera si Valeriu Pasat, fostul ministru al apararii, ulterior consilier al directorului general al RAO ‘EAS Rossii’, Anatoli Ciubais.

În vara lui 2007, Pasat fusese eliberat din inchisoare, dupa o detentie de peste doi ani, fiind acuzat de vânzare ilegala de arme. De atunci, Pasat se afla la Moscova.

Anul trecut, Curtea de Apel a Republicii Moldova a retras acuzatiile pe numele sau, insa deocamdata Pasat nu isi poate prelungi pasaportul moldovenesc, expirat in decembrie 2008.

Potrivit lui Pasat, inainte departamentele avizate ale republicii ii refuzau acest drept la ordinul lui Voronin, insa acum el spera ca lucrurile se vor urni din punctul mort si el va putea sa-si viziteze parintii in Republica Moldova, subliniaza in final ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.