Să fie benefică siesta la locul de muncă?

0

‘Întreprinderile au inlocuit siesta cu automatul de cafea’, spune Bruno Comby, autorul lucrarii ‘Elogiul siestei’. În Asia, odihna dupa dejun este recomandata pentru cresterea productivitatii muncii.

Însa in Franta salariatii motaie inca prin masini, scrie cotidianul francez Le Figaro de luni. Care este punctul comun intre Zinedine Zidane, George W. Bush, Dali, Napoleon si multi muncitori asiatici?

Toti sunt sau au fost adeptii siestei. În China, este chiar un drept constitutional de când Mao a dorit ameliorarea productivitatii muncii la clasa muncitaore.

În Franta, lucrurile nu stau la fel. Siesta se practica la anumite locuri de munca specifice, cum ar fi soferii de TIR, de taxi, muncitorii cu orare decalate.

Dar, in majoritatea intreprinderilor, motaitul in timpul zilei poate trece drept lene.

Bruno Comby, autorul lucrarii mentionate, afirma: ‘În intreprinderile noastre iudeo-crestine, se considera ca este rusinos sa dormi in timpul zilei, pe când somnul de noapte nu pune probleme’, confirma Beatrice Delaygue, doctor de medicina muncii la Lyon.

‘Astfel, multi salariati, epuizati, motaie in masini sau in toalete, ca sa scape de privirile acuzatoare ale colegilor’, adauga ea.

Siesta ar constitui totusi un raspuns binevenit la epuizarea pe care o resimt salariatii in vâltoarea cotidiana.

Potrivit Institutului National al Somnului si al Starii de Veghe (INSV), francezii dorm tot mai putin, scurtându-si noptile la sub sapte ore in timpul saptamânii. Sunt mai iritabili unii fata de ceilalti si mai putin concentrati la serviciu. Siesta ar putea fi o solutie benefica.

‘Datorita ei, am putea câstiga una sau mai multe ore de somn’, spune Bruno Comby. Insomniacii, dar si cei care dorm mult, si-ar ameliora calitatea vietii. ‘Siesta actioneaza ca un element de reglare a somnului’, afirma el.

Mai multe studii internationale arata ca un somn diurn de câteva minute face omul mai atent si mai eficient. Îmbunatateste relatiile umane in cadrul intreprinderii si reduce riscurile unor accidente de munca.

Multe grupuri americane mari au inteles acest lucru – printre care Deloitte Consulting sau Nike, care au amenajat sali de odihna. Nadine de Pietro, consultant, a lucrat douazeci de ani intr-o companie multinationala.

Îsi surprindea colegii motaind in spatele calculatoarelor dupa pauza de prânz. De aici ii vine interesul pentru siesta. ‘Atunci când ti-e foame sau sete si esti in oras, stii ce sa faci. Când ti-e somn, nu poti sa faci nimic.’, afirma ea.

Astazi acorda consultanta unor societati, printre care doua grupuri CAC (Cotatia Asistata Continuu) 40 din cartierul Defense, asupra modului de amenajare a unor sali de odihna.

Un semn ca tabuul asupra siestei nu a disparut este ca niciunul dintre ele nu doreste sa dea amanunte asupra acestui subiect.

Mica intreprindere specializata in obiecte decorative inspirate din universul benzilor desenate, Leblon-Delienne este partizana culturii ‘somnului la locul de munca’.

Fostul director-general Eric Delienne l-a introdus dupa o calatorie in Japonia, iar succesorul sau i-a continuat initiativa.

La iesirea din sala de mese, jumatate din cei 40 de salariati se indreapta spre camera cu canapele si paravane pentru a se odihni. ‘Siesta nu este obligatorie, spune actualul director, Laurent Buob. Unii adorm, altii se destind.

Se vede apoi diferenta intre salariatii care s-au odihnit si ceilalti. Primii spun ca au impresia ca incep o noua zi de munca.’

Directorul imparte cu salariatii acest moment de relaxare.

Se pare ca atunci când dormi alaturi de colegi, se intaresc legaturile in interiorul societatii, scrie in incheiere cotidianul francez Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.