Taxa pe drumul spre Litoral: o afacere de 7 milioane de euro

Miza introducerii taxei de trecere a podului peste Dunare, Fetesti-Cernavoda, o reprezinta incasarile de peste 7,2 milioane de euro pe care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) estimeaza ca le va inregistra anual.

.
Taxa a fost introdusa luni de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Toate autovehiculele, fara exceptii, vor trebui sa plateasca intre 7 lei (motocicleta), 10 lei (autoturism) si pana la 68 lei (in cazul camioanelor cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone si cu minimum patru axe).

Taxa va aduce in bugetul CNADNR venituri de 600.000 de euro/lunar, estimeaza Dorina Tiron, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Suma se adauga celei aduse de rovinieta, in jur de 630 de milioane de lei (150 mil. euro) anual.

Transportatorii spun insa ca ordinul ministrului Transporturilor prin care s-a introdus taxa de pod incalca tratatul de preaderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

„Daca platim rovinieta, adica taxa pentru drumurile si podurile din Romania, atunci de ce platim si taxa de pod? E un caz clar de dubla-impunere” spune Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport

Transportatorii spun ca taxa a fost impusa „peste noapte”, fara ca organizatiile reprezentative din domeniul transporturilor sa fie consultate, asa cum cere legea. In plus, taxa nu este insotita de niciun studiu de fundamentare care sa explice motivatia si estimeze impactul acesteia.

„Este o frenezie in a impune taxe peste taxe, toate, dar absolut toate ilegale in raport cu legislatia europeana. Daca ar fi fost drumuri construite in parteneriat public-privat, era de inteles, insa aici vorbim de banul public, iar statul incaseaza deja o taxa pentru cei care folosesc infrastructura rutiera”, a spus Hagiu.

Integral în Dailybusiness

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.