150 de euro, oferta de job în Capitală pentru un proaspăt licenţiat

– Strategiile companiilor de a-si reduce costurile pentru a supravietui crizei au avut ca rezultat o reducere cu pana la 50% a salariilor la angajare, pentru pozitiile entry level (pana la trei ani de experienta).

– Tinerii care aplicau anul trecut pentru un post in sistemul bancar puteau obtine pana la 1.000 de euro pe luna. In prezent, cei care reusesc sa-si mai gaseasca un job primesc intre 400 si 500 de euro lunar.

– Mai mult, pe piata muncii din Capitala, tineri absolventi cu studii superioare se angajeaza acum si pe salarii lunare de 150 de euro.

.

Tinerii la inceput de cariera si angajatii din pozitiile entry level sunt printre cei mai afectati de actualul context economic. Oferta de joburi pentru aceste categorii este aproape inexistenta, iar salariile la angajare pentru pozitiile entry level au scazut cu pana la 50%, potrivit reprezentantilor firmelor de recrutare.

Salariile la angajare pentru pozitiile entry level au scazut cu 30-50%. Acum gasesti un fresh graduate cu 400-500 de euro, fata de anul trecut, cand un tanar care aplica pentru un post intr-o banca cerea un salariu cuprins intre 800 si 1.000 de euro. In plus, companiile sunt mult mai atente la abilitatile candidatilor”, spune Madalina Balan, managing partner al firmei de consultanta in resurse umane Hart ­Human Resource.

Si George Butunoiu, specialist in executive search, spune ca firmele profita de contextul actual pentru a-si inlocui angajatii – fie pe cei slabi, fie pe cei medii sau chiar buni – cu unii si mai buni, la orice nivel: top, middle, entry.

De regula, inlocuiesc un angajat fie cu unul mai bun, dar care vine pe acelasi salariu, fie cu unul la fel de bun, dar care accepta un salariu mai mic.

Potrivit unei analize Business Standard, bazata pe datele furnizate de Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si de companiile de recrutare, numai din facultatile cu profil economic si juridic, medicina si farmacie, IT si inginerie au iesit in aceasta vara pe piata muncii peste 100.000 de tineri, in timp ce numarul de joburi vacante nu depaseste 5.000.

Integral in Business Standard

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.