Accesarea fondurilor europene este îngreunată de atitudinea autorităţilor

“Accesarea fondurilor europene nu merge asa cum am dori noi pentru ca, pe de o parte, autoritatile schimba regulile in timpul jocului, nu stiu sa comunice si entitatile nationale de management nu sunt instruite, asa ca, de multe ori, prefera sa nu actioneze, decât sa riste sa greseasca facând ceva.

Pe de alta parte, potentialii beneficiari ai fondurilor stiu doar ca vor sa capete bani, dar nu stiu nici ce trebuie sa faca pentru a-i accesa, nici cum sa caute un consilier competent”, a spus luni Ozana Giusca, directoarea firmei Bridge Europe Consulting.

“Prima greseala a unor firme, persoane fizice sau primarii este ca isi aleg consultantii dupa pret, nu dupa lista de referinte.

Si asa se trezesc ca dau banii, dar nu reusesc sa isi vada proiectele calificate. Si asta pentru ca nu orice firma care pretinde ca stie sa elaboreze proiecte poate face intr-adevar acest lucru. În padurea noastra, a firmelor de consultanta, uscaturile sunt destul de multe”, a continuat Ozana Giusca.

Mai exista si domenii in care concurenta este dezechilibrata, pentru ca acolo criteriile sunt astfel elaborate incât, pentru infiintarea unui azil de batrâni, de exemplu, un ONG nu va putea niciodata obtine numarul necesar de puncte, in timp ce primariile sunt favorizate, desi nu sunt interesate de astfel de obiective, ci in special de infrastructura rutiera, aprovizionare cu apa si infiintarea de retele de canalizare.

Daca beneficiarii isi au pacatele lor si firmele de consultanta sunt adesea incompetente, gradul mic de absorbtie al fondurilor europene nu le poate fi imputat.

Autoritatilor le revine cea mai insemnata parte a raspunderii, desi statul român si-ar dori la fel de mult ca firmele sau persoanele private sa poata rezolva prin fonduri europene probleme care altfel greveaza asupra bugetului public sau ramân nerezolvate si creeaza presiuni sociale.

“Printre cele mai mari probleme generate de agentiile de administrare a fondurilor europene se numara schimbarea unor reguli in timpul jocului, a precizat directoarea firmei Bridge Europe Consulting.

De pilda, in timpul realizarii unui proiect de pensiune turistica, un beneficiar se trezeste ca i se solicita un certificat constatator pentru firma de proiectare cu care are incheiat contract, pentru a i se accepta dosarul de achizitie si, respectiv, pentru a i rambursa cheltuiala cu proiectarea, desi o astfel de hârtie nu fusese inclusa intre solicitarile existente la lansarea programului.

Iata cum, din lipsa instructiunilor clare de la inceput, beneficiarul, desi are aprobata cheltuiala cu proiectantul ca fiind eligibila, poate sa nu primeasca banii, iar cu proiectarea unei pensiuni poate fi in jur de 10.000 euro.

Un alt exemplu este cel al includerii intr-un proiect integrat de infrastructura pentru primariile din mediul rural a unei componente sociale, si anume construirea unei gradinite. Conform ghidului solicitantului, se pot obtine puncte pentru gradinita in cazul in care “in localitatea sau satul respectiv” nu exista nici o gradinita.

Cu 10 zile inainte de termenul limita de depunere a acestor proiecte, cuvântul sat este inlocuit cu comuna. ata cum zeci de proiecte isi pot pierde sansele de obtinere a finantarii din cauza schimbarii regulilor chiar in timpul jocului.

Desigur ca astfel de bâlbâieli duc si la ratarea termenului de predare a proiectului, cât si la compromiterea imaginii consultantului fata de beneficiar.

Exista situatii in care daca dai telefon la o autoritate pentru a cere lamuriri, obtii informatii contradictorii de la diversi angajati ai aceleiasi autoritati sau cazuri in care in judete diferite la aceeasi situatie, interpretarile autoritatilor sunt diferite, ceea ce duce la acceptarea unor proiecte in anumite zone si descalificarea altor proiecte cu aceeasi speta in alte zone, ceea ce duce la cresterea ratei de succes in anumite judete si la scaderea acesteia in altele.

De asemenea, Ghidurile solicitantului se schimba si apar in termene foarte scurte inainte de datele când trebuie predate proiectele, astfel incât e dificil sa te califici, mai ales pentru proiecte complexe, cum sunt cele pe energie verde.

Toate acestea duc la proiecte facute dupa ureche, care nu corespund si sunt respinse.
Ar trebui ca statul sa isi aduca aminte ca are interesul sa fie accesate cât mai multe fonduri europene si sa isi instruiasca proprii functionari, sa impuna un model functional si eficient de comunicare si, evident, sa avem reglementari stabile si clar formulate.

Singurele Ghiduri complete si clare sunt cele de la IMM-uri, unde sunt si cele mai multe accesari (Programul Operational Sectorial – Cresterea competitivitatii economice (POS CCE) – Axa prioritara 1.”, a spus Ozana Giusca.

Bridge Europe Consulting este o firma independenta de consultanta, membra a Camerei de Comert Româno-Britanice si care are o rata de avizare a proiectelor depuse de 75%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.