Apa de Javel acţionează asupra virusului gripei aviare A(H5N1)

Apa de Javel permite eliminarea virusului gripei aviare A(H5N1), ca si a altor virusi gripali, printre care si A(H1N1), atât de ingrijorator in prezent – este concluzia unui test realizat de Institutul Pasteur de la Lille, la cererea Camerei Sindicale Nationale a Apei Javel, informeaza cotidianul francez Le Point de marti.

Organizatia sindicala profita de actuala situatie pentru a aminti ca produsul de dezinfectie este cel mai popular in virtutea proprietatilor sale de igiena preventiva, acesta interesând mai mult ca niciodata publicul larg, ca si comunitatea stiintifica, medicala si guvernamentala. Proprietatile de dezinfectie ale apei de Javel sunt cunoscute din secolul al XIX-lea.

Descoperirile lui Pasteur in domeniul bolilor infectioase au avut o mare importanta. În 1988, analiza la microscopul electronic a permis vizualizarea distrugerii in 30 de secunde a bacteriilor, prin spargerea membranelor la contactul cu apa de Javel vânduta in comert.

Cu câtiva ani mai devreme, in 1985, echipa Institutului Pasteur – care a pus in evidenta virusul SIDA – dovedise eficienta apei de Javel asupra acestui virus.

NASA a ales acest produs la dezinfectia cabinei misiunii Apollo XI, pentru a evita o eventuala contaminare cu germeni selenari necunoscuti. Ultimul studiu priveste virusul A(H5N1).

Testul, realizat in 2008 de Institutul Pasteur, a fost efectuat in laboratorul sau de inalta securitate (nivelul P3).

El arata ca apa de Javel din comert “este activa de la concentratia de 0,1% de clor (apa de Javel cumparata in flacon, diluata de 25 de ori), dupa un timp de actionare de 15 minute, in conditii asa zis de murdarie, fata de virusul gripei aviare H5N1”, precizeaza comunicatul.

În actualul context de risc de pandemie, apa de Javel este necesara in gospodarii si colectivitati – printre care institutiile medicale – la dezinfectarea regulata a tuturor suprafetelor, pentru a limita raspândirea virusilor si bacteriilor, se incheie articolul din cotidianul francez Le Point.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.