Apare o nouă categorie de firme: „microentităţile”

– La nivel european se pregăteşte simplificarea contabilităţii pentru „microentităţi”, o nouă categorie de firme, se arată într-un comunicat de presă transmis de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR)

.

O propunere de directiva, aflata in atentia oficialilor europeni, are în vedere introducerea notiunii de microentitate, deja prevazuta de cateva state membre.

Această denumire este asociată unei noi categorii de firme, care ar urma să beneficieze de avantajul unei contabilităţi simplificate, prin excluderea acestei categorii din domeniul de aplicare a celei de-a patra Directive 78/660/CEE privind conturile anuale.

O derogare in cadrul directivelor contabile ar lasa la latitudinea statelor membre stabilirea normelor pe care trebuie sa le respecte aceste microentitati.

Microentitatea ar trebui sa indeplineasca doua din urmatoarele trei conditii:

– sa aiba pana la 10 angajati,
– totalul bilantului mai mic de 500 000 euro
– cifra de afaceri neta mai mica de 1 000 000 euro

Conform unor estimari intocmite de Comisie, microentitatile potential interesate de masurile de exceptare ar fi in numar de 5.400.000.

„Pentru aceste intreprinderi extrem de mici, costurile legate de intocmirea conturilor anuale sunt extrem de impovaratoare. In acelasi timp, nu exista o cerere ferma in ceea ce priveste situatia financiara a acestor intreprinderi, fiind vorba, in principal, de intreprinderi care opereaza la nivel local si regional”, arata o analiza prezentata de CNIPMMR.
În ce priveşte microentităţile, au fost propuse diferite măsuri:

exceptarea acestor intreprinderi de la obligatia publicarii de conturi;
-posibilitatea, acordata microentitatilor, de a intocmi de asemenea conturi anuale, de a le audita si de a le trimite la registrul national pe baza voluntara;
-posibilitatea acordata statelor membre de a scoate microentitatile de sub incidenta celei de-a patra Directive privind dreptul societatilor comerciale.

Propunerea de directiva urmeaza sa fie aprobata oficial in Parlamentul European dupa care ar incepe implementarea acesteia in statele membre.

Implementarea poate dura intre 6 luni si 1 an, asadar nu ar putea intra in vigoare mai devreme de inceputul anului 2010.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.