EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

BNR: Procesul de dezinflaţie s-a consolidat

0

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis, marti, in sedinta periodica, reducerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an, de la 9,0%, incepând cu data de 5 august.

De asemenea, CA al BNR a hotarât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit, pâna la nivelul de 30%, de la 35%, incepând cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009.

Consiliul a stabilit sa utilizeze activ operatiunile de piata, in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamâna.

CA al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care arata ca rata anuala a inflatiei a fost de 5,86% in luna iunie, fata de 5,95% in luna precedenta si 6,89%, vârful din acest an, atins in luna februarie 2009.

Raportul arata ca procesul de dezinflatie s-a consolidat si a fost rezultatul reducerii dinamicii preturilor combustibililor si produselor alimentare, in conditiile scaderii cererii agregate si temperarii volatilitatii cursului de schimb al leului.

Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – a coborât la nivelul de 4,79% in luna iunie fata de 5,04% in luna anterioara.

Consolidarea procesului de dezinflatie a fost rezultatul reducerii dinamicii preturilor combustibililor si produselor alimentare, in conditiile scaderii cererii agregate si a temperarii volatilitatii cursului de schimb al leului.

Functionarea pietei monetare a inregistrat evolutii pozitive, ratele dobânzilor interbancare stabilizându-se in apropierea nivelul ratei dobânzii de politica monetara, in timp ce ratele medii ale dobânzilor la credite si la depozite pentru clientii nebancari si-au continuat reducerea, având loc o atenuare in termeni relativi a distorsiunilor anterioare de pozitionare a acestora in raport cu nivelul ratei dobânzii de politica monetara si cu cele ale ratelor dobânzilor interbancare.

Analiza indicatorilor financiari externi releva imbunatatiri semnificative, evidentiate prin reducerea substantiala a deficitului de cont curent, scaderea nivelului datoriei externe private pe termen scurt si cresterea rezervei valutare.

Se remarca totodata modificarea structurii rezervei valutare, ca urmare a diminuarii ponderii resurselor provenind din constituirea rezervelor minime obligatorii in valuta.

Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, BNR calibrându-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a asigurarii conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare.

Pe baza datelor disponibile si a analizei evolutiilor recente si de perspectiva, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an de la 9,0%.

În aceste conditii, incepând cu data de 5 august 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4,5% pe an de la 5,0%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12,5% pe an fata de 13,0%.

În acelasi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 18,75%, incepând cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009, de la 19,5%.

CA al BNR a decis totodata continuarea utilizarii active a operatiunilor de piata pentru gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, in prezent operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamâna.

În vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati si continuarii procesului de aliniere graduala la standardele Bancii Centrale Europene, CA al BNR a hotarât, de asemenea, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadentele reziduale de sub 2 ani la nivelul de 30% de la 35%, incepând cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009.

CA al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrângeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Perspectivele indica continuarea procesului de dezinflatie, cu sublinierea faptului ca traiectoria acestuia este insa marcata de evolutia in continuare a crizei economice de pe plan mondial si de mentinerea unor rigiditati structurale semnificative in economia româneasca.

Consolidarea dezinflatiei, mentinerea stabilitatii financiare si crearea premiselor relansarii durabile a activitatii economice sunt conditionate de implementarea ferma si consecventa a mix-ului de politici macroeconomice – monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europena, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

CA al BNR reafirma ca BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 29 septembrie 2009.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.