Câştigul salarial mediu net: 1.379 lei, in iunie 2009

Câstigul salarial mediu nominal brut, in luna iunie 2009, a fost de 1.887 lei, cu 1,7% mai mare fata de luna precedenta, iar câstigul salarial mediu nominal net a fost de 1.379 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 23 lei (1,7%), potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) (3.935 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (777 lei).

Indicele câstigului salarial real pentru luna iunie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,5%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 125,2%, cu 1,9% mai mare fata de cel inregistrat in luna mai 2009. În cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducând, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul intregului an.

În luna iunie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul câstigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna mai 2009, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime de vacanta), sume din profitul net, a negocierilor salariale si realizarilor de productii mai mari.

Potrivit INS, cresterile câstigului salarial mediu net de 20,9% au fost inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), in telecomunicatii, ca si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor si fabricarea bauturilor, cresterile au fost intre 7% si 10%.

Cresteri ale câstigului salarial mediu net intre 3% si 6% au fost inregistrate in fabricarea de masini, utilaje si echipamente, extractia minereurilor metalifere, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, alte activitati extractive, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea articolelor de imbracaminte, transporturi aeriene, tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport si fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie.

Potrivit INS, scaderile câstigului salarial mediu net in luna iunie 2009 fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea de sume din profitul net in luna precedenta, precum si de realizarea unor productii mai mici.

Diminuarile au fost de 12,1% in activitati de servicii anexe extractiei, intre 2% si 4% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi pe apa, silvicultura si exploatare forestiera, precum si in pescuit si acvacultura.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,3%. Indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 2,3%.

Datele lunare comunicate de INS privind câstigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Esantionul cercetarii statistice cuprinde 24.000 unitati economico-sociale.

Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamânt, sanatate si asistenta sociala) au fost cuprinse exhaustiv in cercetare.

Pentru sectorul economic, au fost incluse in studiu toate unitatile cu cel putin salariati, acoperind astfel 99,69% din numarul total de salariati din acest sector.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.