Ce surprize ne rezervă evaluatorii de locuinţe, la creditul „Prima Casă”

0

Pe lângă cele 10 taxe şi comisioane, la care se adaugă depozitul colateral şi comisionul agenţiei imobiliare, care umflă cu câteva mii de euro costurile creditului pentru „Prima Casă”, cumpărătorul va trebui să suporte din propriul buzunar şi o diferenţă rezultată din evaluarea imobilului.
Aceasta poate ajunge la mai bine de 10.000 de euro.

.

„Presupunem că cineva vrea să cumpere, cu credit prin „Prima casă” de exemplu, un apartament de 60 mp cu 1.000 euro pe mp, adică un preţ final de 60.000 euro.

Însă evaluatorul agreat de bancă poate să evalueze apartamentul la un preţ de 800 euro pe mp.

Ţinând cont că valoarea creditului pe care banca îl poate da nu poate depăşi nivelul reieşit din raportul de evaluare, în acest caz, 48.000 euro, înseamnă că diferenţa până la cei 60.000 euro va trebui suportată de cumpărător”, ne-au explicat surse din piaţa evaluatorilor agreaţi de bănci.

De fapt, pentru a-şi minimiza riscurile, banca aplică un coeficient de ponderare, confirmă surse bancare.

„Evaluatorul estimează o valoare de piaţă a locuinţei. Băncile pot aplica acestei evaluări un coeficient de ponderare, care poate ajunge în unele cazuri la 25%, în funcţie de locaţia apartamentului, dar şi de veniturile sau bonitatea clientului care solicită creditul.

Acest coeficient este de fapt o marjă de siguranţă pe care şi-o ia orice bancă”, ne-au explicat surse bancare.

La rândul lor, reprezentanţii de la Relaţii cu clienţii de la CEC Bank ne-au precizat că, în cazul în care cumpărătorul este nemulţumit de valoarea reieşită din raportul evaluatorului agreat de bancă, acesta poate solicita o contraexpertiză – care este taxată cu 175 lei – unui evaluator independent.

„Banca va ţine cont de acest raport de contraexpertiză şi va da un credit nu mai mare decât preţul reieşit din raport”, au adăugat ei.

Integral în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.