Creşte tensiunea între Apple şi Google

Eric Schmidt, director general la Google, paraseste consiliul de administratie al companiei Apple, dat fiind riscul din ce in ce mai mare al “conflictului de interese”.

Autoritatea americana de reglementare in domeniul telecomunicatiilor a deschis nu de mult o ancheta impotriva companiei Apple, pentru ca a cenzurat programul Google Voice al lui App Store.

Steve Jobs, presedinte director general la Apple Steve, a anuntat luni, 3 august, ca directorul general Google, Eric Schmidt, nu va mai face parte din consiliul de administratie al grupului sau, din cauza obstructionarii crescânde a activitatilor sale.

Jobs, citat intr-un comunicat, afirma ca decizia a fost luata de comun acord, cât despre Schmidt, acesta nu a fost citat.

Într-un interviu la ziarul Mercury News de San Jose, in Silicon Valley, Schmidt continua sa aprecieze, la 31 iulie, ca nu intra in discutie chestiunea unui conflict de interese intre cele doua societati, având in vedere ca el absenta de la reuniuni atunci când avea cea mai mica indoiala.

Cu toate acestea, Jobs, care a revenit la conducerea Apple acum ceva mai mult de o luna, dupa ce a suferit o operatie la ficat, a subliniat ca Google se transforma din ce in ce mai mult din partener in concurent, fapt care facea ca pozitia lui Schmidt sa devina nesustenabila.

“Acum, când Google patrunde din ce in ce mai mult in miezul tehnologiei Apple, cu /sistemele/ Android si Chrmoe Os, eficienta lui Eric, in calitate de administrator al Apple, va fi foarte mica, caci el va fi nevoit sa nu participe la parti din ce in ce mai importante ale sedintelor noastre, pentru a evita posibile conflicte de interese.

Prin urmare, am hotarât de comun acord ca acesta era cel mai bun moment pentru ca Eric sa-si prezinte demisia din consiliul de administratie al societatii Apple”, a aratat Jobs.

Google, prezent mai intâi doar pe internet, nu inceteaza sa-si extinda prezenta in intreg sectorul tehnologiilor inalte, dezvoltând sisteme de exploatare si aplicatii care fac concurenta celor ale gigantului Microsoft, dar si celor dezvoltate de Apple.

Pentru analistul Douglas McIntyre, pe site-ul specializat 247WallSt, acest “divort” care seamana cu o evictiune ar trebui sa intensifice razboiul mocnit dintre marii tehnologiei americane:

“Schmidt ar putea sa aiba câteva cuvinte bine fondate la adresa lui Jobs, la parasirea consiliului de administratie, ceva care seamana cu “un rendez-vous pe câmpul de lupta”, scria McIntyre.

“Acest lucru trebuia sa se intâmple de multa vreme, din momentul in care Google si-a propus sa intre pe piata telefoanelor multifunctionale”, cu ajutorul sistemului sau Adroid, disponibil din toamna trecuta, a explicat analistul independent Rob Enderle.

Plecarea lui Schmidt, 54 de ani, din consiliul de administratie al lui Apple intervine dupa ce o ruptura recenta se facuse simtita in relatiile dintre Apple si Google, odata cu excluderea aplicatiei Google Voice, care oferea functionalitati de telefonie pe intertnet, din catalogul iPhone Apple.

Autoritatile comunicatiilor americane au cerut, la 31 iulie, sa se faca publice mai multe detalii in legatura cu acesta excludere, care ar fi putut fi hotarâta cu scopul de a servi interesele operatorului de telefonie AT&T, distribuitor exclusiv pentru iPhone in Statele Unite.

Potrivit Washington Post, FCC a trimis celor doua companii incriminate, Apple si AT&T, o scrisoare in intentia de a obtine explicatii referitoare la aceasta cenzura.

Programul Google Phone propune utilizatorilor sai sa se apeleze direct de la o adresa IP la o alta, cu SMS-uri nelimitate si preturi mici pe comunicatiile telefonice.

Functiunile propuse de acest program au displacut, logic, grupului AT&T, care este deocamdata singurul operator de peste Atlantic desemnat sa distribuie iPhone 3GS. Gigantul internetului deplânge, intr-un comunicat aceasta situatie, fara a se declara totusi invins:

“Vom continua sa propunem serviciile noastre utilizatorilor iPhone, utilizând avantajul nostru asupra motoarelor de cautare pentru telefoane mobile. Vom furniza toate informatiile necesare Comisiei”.
El a mai explicat ca a hotarât sa nu lanseze Google latitude pe iPhone pentru a nu face concurenta aplicatiei Maps.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.