Cuba, faţă în faţă cu criza economică

În pofida caniculei, aproape peste tot in Cuba aparatele de aer conditionat sunt deconectate. Întreprinderile de stat, unde lucreaza majoritatea cubanezilor, au trecut la un program de lucru redus.

Unii lucreaza de la 8 dimineata pâna la 3 dupa amiaza, altii – doar doua zile pe saptamâna. De altfel, locuitorii Cubei sunt obisnuiti sa faca economii, insa niciodata de-a lungul celor peste 50 de ani de socialism problemele economice nu au dus si la anularea congreselor partidului, noteaza cotidianul rus Novâie Izvestia.

Principala problema a economiei cubaneze o constituie aprovizionarea cu energie. În prezent, penele de curent afecteaza chiar si industria alimentara a tarii.

De exemplu, iaurturile din fructe, atât de iubite de havanezi, pot fi gasite acum doar in magazine speciale, vizitate aproape exclusiv de turisti. Pentru localnici, care au un salariu mediu de circa 20 de dolari, preturile din aceste magazine sunt mult prea piperate.

Doar cu un an in urma cubanezii afirmau ca politica energetica a tarii lor este una echilibrata.

La ora actuala, insa, in pofida livrarilor de petrol din Venezuela si a exploatarilor de zacaminte gazifere locale, Cuba se confrunta cu lipsuri in ceea ce priveste alimentarea cu energie – poate din cauza ca Sherritt International Corporation /companie canadiana, cel mai mare partener energetic al Havanei/ a fost nevoita, din cauza datoriilor guvernului din aceasta tara, sa reduca cu 19% extractiile de petrol cubanez in al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu perioada respectiva a anului trecut.

Unele surse de informatie afirma ca guvernul cubanez vrea sa-si sporeasca rezervele de “aur negru”, acum când pretul la petrol este relativ scazut.

Însa, specialistii occidentali explica economia de energie din Cuba prin faptul ca Havana, care se confruntase intotdeauna cu lipsuri privind valuta straina, vinde petrolul venezuelan peste hotare, cum facea in secolul trecut cu petrolul sovietic.

Puterea cubaneza neaga categoric aceste zvonuri, explicând actualele dificultati prin criza care a lovit puternic economia insulei. Scaderea preturilor la combustibili s-a rasfrânt extrem de dureros asupra Cubei, mai ales ca pretul la nichel, principalul produs de export al Cubei, a scazut cu 50% comparativ cu anul trecut.

Problemele economice ale Cubei s-au acutizat in urma cu exact un an. Vara trecuta, peste Cuba s-au abatut, unul dupa altul, trei uragane, care au provocat daune de 10 miliarde de dolari.

În decurs de un an s-a reusit reconstruirea a circa jumatate din totalul celor 260.000 de cladiri distruse de stihii. În decembrie anul trecut, economistii locali estimau o crestere economica de 6% in 2009.

La ora actuala, insa, ei au fost nevoiti sa-si reduca prognoza la 1,7%, un nivel oricum exagerat de optimist, in conditiile in care in calcul nu au fost luate nici politele de sanatate gratuite, nici subventiile pentru produse alimentare, subliniaza Novâie Izvestia.

Cu toate acestea, optimistii locali afirma ca actualele probleme economice nu pot fi comparate cu cele de la inceputul anilor 1990, când dupa prabusirea URSS, Cuba incetase sa mai primeasca ajutoare sovietice.

Tot optimistii mai amintesc si de penele de curent din 2004, provocate de defectiunile de la centralele electrice cu tehnica invechita. Pesimistii insa, care sunt mult mai numerosi, se tem ca intreruperile inopinate de curent electric ar putea deveni o practica obisnuita.

În orice caz, in discursul sau de duminica adresat poporului cubanez, presedintele Raul Castro a recunoscut ca tara se confrunta cu o criza extrem de serioasa si a facut apel la cetateni sa lucreze cu si mai multa osârdie pentru cauza revolutionara, dând de inteles ca va fi necesara “strângerea curelei”.

Faptul ca tara se confrunta cu probleme serioase este atestat si de decizia Comitetului Central al Partidului Comunist al Cubei de a amâna pe termen nedeterminat desfasurarea Congresului al VI-lea, ce urma sa aiba loc in aceasta toamna, dupa o pauza de 12 ani.

Puterea de la Havana afirma ca acest lucru este necesar in vederea concentrarii exclusiv pe problemele economice ale tarii, insa analistii straini considera ca un nou congres nu va avea loc atât timp cât este in viata Fidel Castro, care se declara impotriva reformelor politice si economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.