EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Europa se pregăteşte pentru o explozie baltică

0

În timp ce cele mai importante stiri din mediul de afaceri vorbesc despre indreptarea situatiei economice la nivel mondial, statele baltice se afla in plin colaps economic.

În pofida dimensiunii reduse a statelor baltice, intensificarea crizei in regiune nu poate fi tratata ca un fenomen local, de interes scazut pentru cei din afara.

Falimentele bancilor si prabusirea monedei nationale in Letonia, Lituania si Estonia ar putea afecta perspectiva fragila de recuperare in restul Europei.

Nu in ultimul rând, cele trei state mentionate sunt situate pe una dintre cele mai sensibile falii politice, fiind statele de frontiera ale Uniunii Europene cu Rusia.

Pentru cotidianul britanic Financial Times /FT/, criza economica din regiune este socanta. Saptamâna trecuta, Lituania a anunta ca economia sa s-a contractat cu o rata anuala de 22,4 la suta in cel de-al doilea trimestru al lui 2009, iar Letonia si Estonia sunt asteptate sa inregistreze scaderi similare.

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, declara pentru FT saptamâna trecuta ca este posibil ca tara sa solicite un imprumut din partea Fondului Monetar International. Letonia a ales deja acest drum, fiind de acord saptamâna trecuta cu al doilea imprumut in opt luni din partea FMI si UE.

Faptul ca statele din regiune primesc bani este un lucru imbucurator. Mai putin imbucurator este ca imprumutul acordat de FMI va cere guvernului leton sa faca viata mai grea pentru o populatie care sufera deja de pe urma crizei.

Salariile din sectorul public au fost taiate deja cu o treime in acest an, iar pensiile reduse. În momentul de fata, FMI cere Letoniei sa taie inca 10 procente din bugetul de stat in aceasta toamna.

Pâna acum, populatia s-a raportat la criza cu un remarcabil calm, existând putine semne ca partidele extremiste ar câstiga votanti. Cu toate acestea, guvernele au toate motivele sa se teama de o iarna marcata de nemultumiri.

Ajutorul de somaj este acordat doar 9 luni in Letonia. Multi letoni si-au pierdut slujbele la inceputul acestui an si vor pierde ajutorul de somaj in aceasta toamna.

Oficial, somajul este de 11 la suta, insa neoficial este de 16 la suta si creste alarmant.

De asemenea, facturile mari la incalzire au explodat in timpul iernii. În aceste circumstante, reducerea salariilor politistilor cu 30 la suta pare o nebunie. Tara pare prinsa intr-o spirala descendenta.

Preturile la locuinte, care in urma cu câtiva ani faceau apartamentele din Riga mai scumpe decât cele din orasele Europei occidentale, au scazut dramatic. Bancile nu mai fac imprumuturi, slujbele dispar, salariile scad, iar guvernul face reduceri.

Una din modalitatile de a reduce din presiunile este devaluarea monedei locale, si, astfel, impulsionarea exporturilor. Guvernele se tem insa ca devaluarea va falimenta multi cetateni, in conditiile in care aproximativ doua treimi din imprumuturile private facute sunt in aceasta moneda.

Reticenta guvernelor leton si lituanian de a-si devalua moneda nu are de-a face doar cu riscurile de natura economica, este de parere FT.

Tarile baltice se tem si de faptul ca, daca isi vor devalua moneda, ar putea fi considerate cetateni de mâna a doua ai clubului european, o pozitie periculoasa daca ne gândim ca aceste tari au fost parte a Uniunii Sovietice.

Potrivit FT, pentru prima oara intr-o lunga perioada de timp, exista sentimentul ca progresele facute de statele baltice in trecut s-ar putea pierde. Autoritatile de la Bruxelles sunt extrem de constiente de miza lucrurilor care se joaca aici si controleaza eforturile de recuperare ale Letoniei cu o autoritate aproape imperiala.

Teama Europei in privinta efectelor devaluarii este justificata. Pe de alta parte, intr-un efort de a pastra impresia de stabilitate in tarile balcanice, cei care apara dependenta de euro risca sa creeze conditiile pentru un alt colaps economic la sfârsitul acestui an.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.