Ghid de vacanţă: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Turcia

Turcia este o ţară preferată de mulţi români pentru concediul de vară, mai ales că are ieşire la patru mări: Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Egee şi Marea Marmara. Adorată pentru peisaje, criticată de multe ori pentru practicile şi insistenţa negustorilor ei, Turcia este o ţară unde se îmbină mai multe lumi.

.
Turiştii, cei care aduc aerul modern, vin aici pentru a se desfăta cu aromele Orientului. Totuşi, n-ar fi rău să ţină cont de câteva sfaturi.

Pe site-ul MAE la capitolul trafic auto, lista atenţionărilor este destul de lungă. Sunt interzise aparatele detectoare sau anti-radar, iar dacă veniţi cu o maşină închiriată trebuie să aveţi actele doveditoare traduse şi în limba turcă. Turcii nu acordă prea multă atenţie stării tehnice a vehiculelor, motiv pentru care traficul este periculos. Atât pietonii, cât şi şoferii trebuie să fie atenţi la trecerile de pietoni şi la intersecţii, unde regulile de circulaţie nu sunt respectate cu prea multă stricteţe.

Atunci când alegeţi locul de cazare ar trebui să aveţi în vedere că, dacă veţi fi în preajma unei moschee, dimineaţa devreme credincioşii sunt chemaţi la rugăciune, într-un mod nu foarte subtil. Iar dacă sunteţi mai „petrecăreţi”, aflaţi că pe o stradă pe care se află o moschee nu se bea sau vinde alcool.

Târguiala turcilor şi insistenţa lor ajung la paroxism în celebrele bazaruri, unde negustorii sunt „câtă frunză, câtă iarbă”, la fel ca şi oferta. Negocierea este pentru turci un mod de socializare, o tradiţie care face parte din mecanismul comercial. O expresie pe care o veţi auzi mai mereu prin bazar este „Special price for you, my friend!”

Ca peste tot, există preţurile pentru localnici şi preţuri pentru turişti. Primul preţ pe care un străin îl va auzi va fi unul exorbitant. De multe ori trebuie să aduci suma cel puţin la jumătate. Nu trebuie să arăţi prea mult interes, iar dacă negocierea nu merge bine, poţi întotdeaua să ieşi din magazin. Acest gest va reduce considerabil preţul; funcţionează de fiecare dată.

În bazarurile aglomerate din oraşele sau staţiunile din Turcia fii foarte atent la buzunare. Unde este aglomeraţie sunt şi mulţi hoţi, regulă care se aplică în fiecare colţ al lumii.

Este bine să aveţi mărunt la îndemână, pentru că la multe toalete, chiar şi la cele din interiorul restaurantelor, se plăteşte. Nu uita că, fiind în Turcia, toaletele sunt… turceşti. Totuşi, în zonele populate de turişti, vei găsi şi varianta modernă sau ambele.

Pentru a intra mai uşor în pielea unui sultan, trebuie să încerci renumitele lor metode de relaxare. Una dintre ele este vizita la băile turceşti (hamam), un răsfăţ în genul spa. Indicat ar fi să rogi localnicii să te ghideze spre un hamam la care merg ei, pentru că cei de la recepţie vă vor direcţiona spre băile „turistice” (care pot fi chiar în hotel), unde preţurile sunt la fel de „turistice”.

Integral în Capital

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.