Ministrul Niţă a discutat cu FMI despre eliminarea impozitării profitului reinvestit

Ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, s-a intâlnit luni seara cu reprezentantii FMI pentru a prezenta propunerile anticriza sustinute de reprezentantii mediului de afaceri din România, se arata intr-un comunicat remis marti de catre MIMMCMA.

Printre masuri analizate s-au numarat neimpozitarea profitului reinvestit, eliminarea impozitului minim, strategia publica pe termen scurt privind prioritatile economice ale României, investitiile in infrastructura, reesalonarea datoriilor catre stat, capitalizarea CEC si Eximbank, finantarea programului de locuinte nou construite.

De asemenea, Constantin Nita a subliniat problema dobânzilor mari practicate de bancile din România, accesul la creditare fiind una din problemele majore ale IMM-urilor.

“În aceasta prima discutie, am propus reprezenentantilor FMI un pachet de masuri care sa genereze efecte de multiplicare in economie generând dezvoltarea paralela a mai multor domenii.

Consider ca, in acest moment, stimularea productiei prin sustinerea activitatii intrerpinderilor reprezinta principala sursa de venituri pentru buget. Trebuie sa promovam modalitati generatoare continuu de resurse financiare,” a declarat ministrul Constantin Nita.

Reprezentantii FMI au declarat ca sunt deschisi la negocieri pe aceste teme, scopul principal fiind de a gasi solutii viabile pe termen lung, dar care sa fie flexibile pe termen scurt.

FMI a precizat ca, in cadrul negocierilor cu autoritatile române, incearca sa stabileasca un echilibru intre masurile structurale avute in vedere pentru dezvoltarea activitatii economice si resursele financiare de care România dispune.

“Dorinta noastra este aceeasi, adica sa fie eliminat impozitul minim. Este adevarat ca acest impozit a adus sume de trei ori mai mari decât se anticipase la bugetul de stat, dar el a determinat si desfiintarea a peste 80.000 de societati comerciale.

Acestea aveau fiecare cel putin un angajat, ceea ce inseamna 80.000 de someri care, la rândul lor, plateau taxe si impozite. De aceea, noi credem ca s-a pierdut mai mult decât s-a câstigat.

Pentru cresterea incasarilor la buget, credem ca ar exista, intre altele, solutia cresterii redeventelor pe exploatarea bogatiilor subsolului. În ceea ce priveste profitul reinvestit, suntem de parere ca eliminarea acestuia constituie un stimulent pentru munca, pentru firme si pentru mediul de afaceri, in general.

Fara aceste stimulente, nu vom putea niciodata sa ne redresam. Situatia firmelor e dificila, bancile nu le dau credite, cererea a scazut, decizii de reduceri de impozite si taxe nu am luat”, a spus ministrul Ctin Nita.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.