Şah-mat la cartierul „Arena” din Iaşi: s-a cerut falimentul dezvoltatorului

– Firma care a dezvoltat proiectul rezidenţial „Arena” din cartierul ieşean Tătăraşi are datorii foarte mari la constructor

– Întrebările referitoare la situaţia persoanelor care au achitat sume importante de bani pentru achiziţionarea unui apartament în acest ansamblu rezidenţial rămân, deocamdată, fără răspuns

– Agentul exclusiv de vânzare a apartamentelor, „DTZ Echinox”, nu este dornic să ofere lămuriri şi tergiversează acordarea răspunsurilor la întrebările adresate de redactorii revistei FINANCIARUL

.

Încă din luna martie 2009, firma de construcţii „Instalaţii Grup” SA a intentat proces dezvoltatorilor proiectului imobiliar „Arena Residential” din cartierul Tătăraşi, însă această primă încercare de a-şi recupera banii a fost sortită eşecului.

Tribunalul Iaşi a respins cererea de executare a ordonanţelor de plată emise de „Instalaţii Grup” în calitate de constructor, către SC „Tătăraşi Arena” SRL, pentru lucrările executate în perioada noiembrie 2008-februarie 2009.

Judecătorii au motivat că nu puteam să îi dau în judecată decât pe fondul cauzei, relaţia contractuală dintre noi, şi nu pe ordonanţele de plată.

La sfatul judecătorilor, am deschis recent un nou dosar, de data aceasta pe fondul cauzei. Am de recuperat de la Tătăraşi Arena SRL nu mai puţin de 1,2 milioane euro”, ne-a declarat Sorin Ionescu, administratorul Instalaţii Grup SA.

Dacă în urmă cu două luni, mai existau încă muncitori care întreţineau lucrările începute la cele trei blocuri din prima etapă, în prezent, „Instalaţii Grup” a părăsit complet şantierul „Arena”.

Ionescu a declarat că a sistat lucrările, în baza clauzei contractuale care îi permite să înceteze în mod unilateral activitatea, în condiţiile în care beneficiarul nu se achită de obligaţiile sale, în speţă achitarea facturilor.


.

„Instalaţii Grup” şi banca finanţatoare aşteaptă falimentul „Arena Tătăraşi”

Văzând că „Red Management Capital”, beneficiarul de facto al proiectului Arena, înregistrează eşec după eşec în afacerile din România, Ionescu a cerut insolvenţa firmei debitoare.

„Se pare că este vorba despre management defectuos, şi asta se vede din prăbuşirea proiectului «Arena» şi din închiderea mall-ului de la Brăila (n.r.: mai multe informatii gasiti aici: Dezvoltatorul primului centru comercial închis: “Am greşit, am greşit cu toţii”)

Văzând că au o situaţie atât de proastă, nu mi-a mai rămas decât să cer falimentul. Nu cred că am altă şansă de a-mi recupera banii decât înscriindu-mă la masa credală. În septembrie (pe 19 – n.r.), avem termen pentru  dezbaterea insolvenţei”, ne-a spus Sorin Ionescu.

„Instalaţii Grup” nu este singura care are de recuperat sume serioase de la SC „Tătăraşi Tătăraşi” SRL. Şi banca finanţatoare a proiectului (Volksbank) „stă la coadă” pentru a recupera ce mai poate de pe urma dezvoltatorului imobiliar.

.

Triunghiul bermudelor: „Red Management” – „Arena Tătăraşi” – „DTZ Echinox”

În proiectul rezidenţial „Arena” din cartierul ieşean Tătăraşi sunt implicate trei firme:

¤ „Red Management Capital” Bucureşti – un fel de reprezentanţă în România a unui fond  de investiţii.

Asociat majoritar al acestei firme (99,99%) este „Romanian Real Estate Partners B.V.” (Olanda), în timp ce functia de administrator este detinută de Clive Stear Andrew (cetăţean britanic) şi Teodor Pop.

¤ „Tătăraşi Arena” SRL Iaşi – dezvoltatorul proiectului de la Iaşi, un fel de reprezentant în Iaşi al „Red Management Capital”.

Totuşi, asociatul unic al firmei ieşene este un alt presupus fond de investiţii din Olanda – „North East Property Holdings B.V.”. Administrator al acestei firme este acelaşi Clive Stear Andrew (născut la data de 21.12.1952).

¤ „DTZ Echinox” – un aşa-zis consilier imobiliar de talie mondială, care în România este reprezentat de:

„DTZ Echinox Consulting” SRL Bucureşti (la care asociat principal, cu 66,1% din capitalul social, şi administrator este Radu-Mihnea Şerbanescu Răcoasa (născut la 16 martie 1969)

şi

„DTZ Echnox East” SRL Iaşi – firmă deţinută „juma-juma” de „DTZ Echinox Consulting” şi „megastarul” Dan Mihail Dimofte (13 decembrie 1968), acesta având şi calitatea de administrator cu puteri depline.

În acest „triunghi al Bermudelor” se pot pierde banii constructorilor şi ai celor care au avut proasta inspiraţie de a achita avansuri pentru apartamentele din complexul „Arena”.

Această încrengătură de firme, lipsa de transparenţă manifestată de agentul exclusiv „DTZ Echinox” în a furniza informaţii despre situaţia acestui proiect şi a banilor cumpărătorilor, la care se adaugă procesul de insolvenţă declanşat de „Instalaţii Grup” sugerează o situaţie albastră a acestei investiţii şi, implicit, a cumpărătorilor şi constructorilor.

.

Notă

Vom adăuga acestui material informaţii utile pentru cei care şi-au pus speranţe în achiziţionarea unei locuinţe în ansamblul Arena Residential, relatând, desigur, şi răspunsurile primite de la reprezentanţii dezvoltatorului, dacă le va transmite.

Dintre semnele noastre de întrebare amintim: „În cazul intrării în faliment a dezvoltatorului, cum vor fi despăgubiţi clienţii care au investit în ansamblul Arena? Cum trebuie să procedeze cei care doresc să anuleze rezervarea şi să-şi recupereze eventualul avans plătit dezvoltatorului?

Dacă vă număraţi printre cei afectaţi de această veste, privind cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă în cazul Tătăraşi Arena SRL, aşteptăm la adresa redacţiei şi întrebările dumneavoastră.

.

Citește și
12 Comentarii
 1. all spune

  Aceeasi situatie este si la Galati, la complexul rezidetial Beycity.

 2. OVIDIU spune

  NU SE SPUNE NIMIC DESPRE FIRMELE DE CONSTRUCTII CE AU LUCRAT IN SUBANTREPRIZA LA INSTALATII GRUP. ACESTEA CU CIT AU FOST TEPUITE? MAI SUNT SI ALTE RASPUNSURI DE CAUTAT. NICI INSTALATII GRUP NU ESTE CHEIE DE BISERICA. SUCCES TUTUROR

 3. anonim spune

  Firma noastra a lucrat in subantepriza pentru Instalatii Grup. Au sa ne plateasca 2 facturi inca din luna ianuarie 2009, si nici pana la ora actuala nu au un raspuns clar…(aviz viitorilor colaboratori)

 4. @anonim spune

  Pai daca nici ei nu si-au primit banii, de unde sa va plateasca? N-auzi ca totul a intrat in buzunarul acelor nenorociti de englezi si ai consilierilor lor (DTZ scula-Echinox aia…)?

 5. iesean spune

  sa ne fie invatatura cu „marii investitori strategici” care tepuiesc si pleaca…

 6. Sandu Glavan spune

  „Megastarul” Dan Dimofte e un agramat, nu acorda subiectul cu predicatul si de aceea nu am dat avansul, nu am avut incredere ca poate reprezenta ceva viabil – Dumnezeu m-a ajutat!

 7. da dimofte spune

  Domnule Glavan,

  Va invit sa trecem un test de gramatica, sunt sigur ca v-ar placea, insa ma tem ca veti ramen scuns in spatele anonimatului.
  Cat despre proiectul ARENA, chiar imi pare rau ca s-a blocat, pentru ca a fost cel mai corect proiect rezidential din Iasi. Daca dezvoltatorul va gasi (alte) surse de finantare, sunt convins ca proiectul va fi continuat. Va vand un pont … vor fi cele mai sigure blocuri din Iasi!

  In asteptarea testului,

  dan dimofte

 8. Sandu Glavan spune

  Eu l-am promovat de mult,ms de invitatie,dar tu da-l in continuare, poate-l iei finnaly, cred ca-ti este necesar in dosar.

  Bafta ( delo delo, ca sa fie mai pe limba matale)

 9. Raluca Soare spune

  Da, ai dreptate, ca e tigan, uite acuma vad, toti nespalatii ne pacalesc puahhh

 10. dan dimofte spune

  @sandu glavan: „finally” not „finnaly”, dar ce mai conteaza … din nefericire sunt pline forumurile de personaje „curajoase” ca tine!
  @administrator website financiarul.ro: daca nu e un efort prea mare, va rog sa stergeti comentariile care contin atacuri la persoana, violente sau rasiste. va multumesc, dan dimofte

 11. Andrei Iacob spune

  Acum daca se face LIDL in apropiere poate creste interesul (deja mare) pentru zona si se continua constructia.. macar a celor 3 blocuri construite, inclusiv parcarea subterana, etc. Valoare terenului nu cred ca ar acoperi singura datoria, probabil cu cele 3 blocuri ar face ceva mai mult. Volksbank si Instalatii grup poate gasesc un investitor diferit si continua.. intre timp, n-are nimeni incredere sa dea un avans cand vede cum arata..

 12. Simona Gatlan spune

  Lasati-l pe Danut in pace, ca a pornit din foame, nu cum credeti voi, parvenitilor, eu il stiu cand manca paine cu paine pe la colturi prin Racovita, de-l luau la misto beizadelele vremii, vai de capul lui.
  Acum s-antors, se pare, in copilarie cu standard-ul de viata…
  Obraznicilor!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.