Testul universităţilor private: cât de bune sunt?

„Universităţile private cam recunosc: fabricăm tâmpiţi” – titrează Cotidianul, cel care a lansat universitatilor particulare o provocare de nerefuzat: sa alcatuiasca un Top 5 al celor mai de succes absolventi care s-au implinit profesional in urma studiilor finalizate acolo. Raspunsurile reprezinta o buna radiografie a performantelor invatamantului universitar privat.

– Un „bun” reper l-a oferit George Nicolau, purtatorul de cuvant de la Universitatea „Spiru Haret”:  „Mergeti in Giurgiu si vedeti ca toata politia are diploma de «Spiru Haret»”!

.
In timpul scandalului cu diplomele ilegale emise de Universitatea „Spiru Haret”, rectorul particularei, Aurelian Gh. Bondrea, riposta la acuzatiile aduse de Ministerul Educatiei spunand ca studentii lui se angajeaza imediat dupa terminarea universitatii si ca, in ultima instanta, calitatea invatamantului particular este data de pozitiile prestigioase pe care le ocupa absolventii.

Ziarul Cotidianul a trimis scrisori celor mai mari universitati private cu rugamintea de a indica cinci dintre absolventii lor de top, cu biografii profesionale impresionante. Era in interesul universitatilor sa raspunda, si chiar in puterea lor sa raspunda prompt, intrucat unul dintre criteriile de evaluare academica e capacitatea de a tine legatura cu fostii absolventi.

Reprezentantii Universitatii „Spiru Haret” au preferat sa ofere „din memorie” cinci asemenea absolventi.

„Ministrul ala de la IMM-uri a terminat la noi, Alessandra Stoicescu, Liana Stanciu a facut limbi straine, Tudor Octavian, analistul care tot apare pe la televizor, si Liliana Minca, cea care e acum secretar de stat la Exporturi.

Asa, mai sunt si primari din Teleorman, un deputat de Ialomita, in Parlament sunt o gramada. Mergeti in Giurgiu si vedeti ca toata politia are diploma de «Spiru Haret»„, ne-a declarat George Nicolau, purtatorul de cuvant de la „Spiru Haret”.

Numai ca ministrul de la IMM-uri, Constantin Nita, spune ca nu a invatat, ci a predat intre 2000 si 2003 la Facultatea de Management de la „Spiru Haret”. Iar Tudor Octavian ne-a declarat ca nu a avut nici o tangenta cu aceasta universitate.

Universitatea Hyperion nu a raspuns nicicum solicitarilor ziarului Cotidianul. Iar rectorul Ion Spanulescu, de la Hyperion, ne-a inchis telefonul in nas in momentul in care i-am reiterat invitatia.

Universitatea „Dimitrie Cantemir” a gasit o strategie indirecta de a refuza sa participe la realizarea acestui material. Rectorul Corina Dumitrescu, consilierul personal al ministrului Educatiei si sotia presedintelui Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, nu a vrut sa-si promoveze absolventii care au facut cariera si ne-a transmis urmatorul raspuns:

Nu va vom nominaliza 5 absolventi ai universitatii noastre deoarece apreciem si respectam in egala masura valoarea absolventilor nostri

Universitatea „Titu Maiorescu” (UTM), prima care a trimis listele cu licentiati de top, mizeaza si ea pe notorietatea unor vedete media: Iulia Fratila a absolvit aici. A adăugat şi alte nume: Ionut Balintoni (managing partner la Qualia, companie care se ocupa de recrutare), Valentin Multescu (specialist in psihologie clinica si psihoterapie), Alina Mohorea, care lucreaza la Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor.

Cursurile altei universitati particulare, Romano-Americana (URA), au fost absolvite de manageri si oameni de afaceri care mai au si alte diplome de studiu.Printre aceştia se numără presedintele UniCredit-Tiriac Bank, Catalin Rasvan Radu, Stefan Vuza (actionar majoritar la Grupul „Serviciile Comerciale Romane”), Adrian Dita, Director Corporate Affairs – Vodafone Romania, si Adrian Chirica, S&B Manager Marriot Hotels.

Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.