EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Washingtonul doreşte să contracareze Beijingul în Africa

0

Trei oficiali, printre care si Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane, participa la un forum economic in Kenya. Dupa recenta vizita fulger a lui Barack Obama in Ghana, Africa se asteapta la investitii americane, relateaza cotidianul elvetian Le Temps de marti.

La 3 saptamâni dupa prima vizita a presedintelui american intr-o tara din Africa, Ghana, este rândul secretarului de stat, Hillary Clinton, sa inceapa un turneu in sapte tari din Africa sub-sahariana.

Mai intâi participa, marti si miercuri, in Kenya, la a opta editie a Forumului economic si comercial Statele Unite – Africa (AGOA). Creat in 2000 de Administratia Bush, acest Forum grupeaza in jur de 40 de tari si are ca scop inlesnirea accesului la piata, creditarea si know-how-ul americane pentru industriasii africani.

Este si un raspuns la patrunderea chinezilor pe continentul african. În 2008, importurile din Africa ce au beneficiat de scutiri sub egida AGOA s-au cifrat la 66,3 miliarde de dolari, cu 29,8% mai mult ca in 2007.

Toate exporturile africane in Statele Unite au crescut de la crearea AGOA. De la 50 de miliarde de dolari in 2005, ele au atins 86 miliarde in 2008. Si exporturile in Africa au crescut de la 10 miliarde in 2005 la 18 miliarde in 2008.

Conform Departamentului de Stat american, AGOA 2009 are o deosebita importanta pentru ca va fi precizata politica noii Administratii, care plaseaza dezvoltarea continentului african printre prioritatile sale. Vizita lui Obama in Ghana, la inceputul lui iulie 2009, a cazut mai degraba prost.

Presedintele american a fost criticat pentru discursul sau paternalist si de lectii asupra democratiei si drepturilor omului, in timp de africanii asteptau investitii si deschiderea pietei americane.

În primele 5 luni ale acestui an, marcate de criza, schimburile in cadrul AGOA s-au cifrat la 10,8 miliarde de dolari, cu 61% mai putin decât in perioada similara a anului trecut.

Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca Washington acorda o importanta deosebita AGOA 2009. Ca dovada, Hillary Clinton este insotita de Ron Kirk, ministru al comertului, si Tom Vilsak, ministru al agriculturii, alaturi de alti inalti oficiali.

Potrivit Departamentului de Stat, Statele Unite doresc sa sustina masiv agricultura africana in anii urmatori, pentru a preveni penuria alimentara si cresterile preturilor, asa cum s-a intâmplat anul trecut in numeroase tari.

AGOA este singurul instrument politic in mâinile Washingtonului pentru intarirea relatiilor economice si comerciale cu Africa neagra, ale carei materii prime (petrol si minerale) sunt vizate mai ales de concurenta chineza.

În timp ce Statele Unite trec printr-o grava recesiune, China, care dispune de imense rezerve financiare, acorda ajutor masiv multor tari din Africa, in schimbul accesului la materiile prime.

Nu este intâmplator ca turneul african al lui Hillary Clinton include, dupa Kenya, alte sase tari africane care dispun de diferite rezerve naturale, incheie cotidianul elvetian Le Temps comentariul sau asupra vizitei secretarului de stat american in unele state africane.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.