Winkler: Impozitul minim trebuie desfiinţat

Impozitul minim trebuie desfiintat de la 1 septembrie 2009, deoarece introducerea acestuia a dus la inchiderea de firme in România, la cresterea numarului de someri si, implicit, la majorarea cheltuielilor legate de asistenta sociala, a declarat, marti, la Deva, intr-o conferinta de presa, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR).

“Efectul indeciziei Guvernului si adoptarea unor masuri in domeniul impozitarii, cum este impozitul minim, au generat un lant al inchiderilor de firme, ceea ce inseamna oameni disponibilizati.

Eu cred ca 2009 este anul pierdut al economiei românesti si prabusirea economica la care asistam este dovada incompetentei guvernamentale”, a afirmat deputatul european.

Iuliu Winkler a prezentat mai multe date ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si ale mediului de afaceri potrivit carora incasarile pe acest an din impozitul minim se vor ridica la 277 milioane euro.

Pe de alta parte, se apreciaza ca masura introducerii noului impozit va duce la inchiderea unui numar de peste 100.000 de societati comerciale.

“ANAF se asteapta, dupa un studiu de impact, ca 102.000 de firme sa-si inchida activitatea, pe diverse cai: lichidare, inchidere, suspendarea activitatii sau prin procedura de faliment.

Acest lucru se verifica pentru ca si Asociatia Oamenilor de Afaceri din România se asteapta ca una din 3 microintreprinderi sa-si inchida activitatea.

Din estimarea mediului de afaceri rezulta ca disponibilizarile de personal vor genera cheltuieli de 110 milioane de euro cu ajutorul de somaj, diverse drepturi aferente procedurii de disponibilizare si asistenta sociala”, a precizat Winkler.

În opinia sa, nu este exclus ca firmele care se vor inchide oficial sa continue o parte din activitate “pe zona gri sau la negru”, cu oameni platiti fara un contract de munca si fara asigurari sociale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.