Asociaţia absolvenţilor de elita de la „Alexandru Ioan Cuza”

Prof.univ.dr. Tiberiu Brailean reuseste sa surprinda din nou. Cunoscutul profesor de economie de la Universitatea „Al.I. Cuza” a infiintat prima asociatie a absolventilor de elita din Iasi. Asociatia se numeste „Q” si are patru componente. Prima este cea de relationare sociala. Membrii asociatie se vor intalni, imprieteni si sprijini reciproc.

Toata viata se vor sprijini si vor sluji valorile binelui si dreptatii in societate. Aceasta este de fapt prima latura, cea de relationare sociala, de imprietenire. Vor avea cui sa ceara ajutorul. A doua componenta, care se aplica deja, este cea transdisciplinara.

Termenul de transdisciplinaritate merge si dincolo de interdisciplinaritate. Este o viziune holistica, integratoare. Vom edita carti, vor fi sustinute conferinte, vor avea loc dezbateri. Daca totul merge bine, poate scoatem si o revista. A treia componenta este cea de atitudine socio-politica si va avea expertiza economica asigurata. Eventual, se poate transforma intr-un partid. Daca se va ajunge la aceasta etapa, atunci partidul va fi crestin-social„, declara Brailean.

Cea de-a patra componenta este una din cele mai importante pentru actualii si viitorii membri ai asociatiei si este legata de spiritualitate.

Este vorba de spiritualitate in sensul cel mai larg, de un sincretism. Doresc o initiere spirituala in sensul spiritual, nu canonic sau dogmatic. Va intra in asociatie cine va dori sa se autoperfectioneze. Se pune accent pe relatia cu Dumnezeu„, explica Tiberiu Brailean.

Asociatia, care are sediul in fosta cladire Romtelecom de pe Lapusneanu, functioneaza in cadrul Centrului de Studii Transdisciplinare al Universitatii „Al.I. Cuza”, afiliat la Centrul International de Cercetari Transdisciplinare.

Sigla asociatiei este litera „Q” in culorile curcubeului, iar in centru este un simbol mayas al celor cinci elemente, de culoare aurie. Catastiful organizatiei este din piele de camila, hartia este de orez, iar pe coperta se afla un smarald verde.

Profesorul face selectia din randul studentilor carora le preda. „Am ore la cinci facultati. Acum construim o masa critica, de baza. Ei isi vor selecta urmasii din randul studentilor de anul viitor. Membri vor fi studentii din anii terminali si masteranzii. Urmaresc oameni care sa aiba caracter, dorinta de a sluji binele si adevarul„, adauga acesta.

Pentru ca este la inceput de drum, asociatia nu are multi membri. La prima strigare s-au adunat 25 de tineri. Apoi au venit si altii.

Am inceput deja sa publicam carti. Eu coordonez o colectie de studii interdisciplinare care apare la Editura Junimea. Am scos cinci carti pana acum, din care trei sunt ale lui Basarab Nicolescu, trei ale mele, a mai scos si Cassian Maria Spiridon. Vrem sa organizam conferinte, incepand din toamna. Urmatoarea dezbatere ar trebui sa fie despre lumina, implicatiile sale in natura, univers, religie„, precizeaza Brailean.

Acesta spune ca nu va copia modelul asociatiilor culturale din perioada interbelica, un exemplu in acest sens fiind Asociatia Criterion. Recunoaste ca poate un punct de reper il vor reprezenta asociatiile de acest gen din strainatate.

Sursa: Flacara Iasului

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.