EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Austria a făcut speculaţii cu banii contribuabililor

0

Agentia austriaca de Refinantare a Statului, OBFA, a investit timp de 10 ani in produse pe termen scurt in Insulele Caiman.
Îngrijorati peste masura de cresterea somajului intr-una dintre cele mai bogate tari ale Uniunii Europene, contribuabililor austrieci nu le lipsea acum un asemenea scandal, scrie cotidianul francez Le Figaro de miercuri.

Guvernul a dezvaluit ca o parte din incasarile fiscale din ultimii ani au fost folositi pentru plasamente riscante in paradisuri fiscale si ca acestea s-au volatilizat.

Institutia incriminata, Agentia de Refinantare a Statului (OBFA), ar fi investit pâna la 10,78 miliarde de euro in titluri pe termen scurt in Insulele Caiman, intre 1998 si 2008, conform Curtii de Conturi austriece, care a “anuntat lipsuri in gestiunea riscurilor”.

Convinsa de buna clasare a produselor alese, cunoscute de agentiile de rating ca “asset backed commercial papers”, OFBA ar fi câstigat importante beneficii in primii ani – aproape 685 milioane de euro in 10 ani -, ceea ce a permis reducerea nivelului dobânzilor la datorie.

Câstigurile s-au cifrat la 189 milioane de euro in 2007 si la 159 milioane in 2008. Dar, in toamna lui 2008, tendinta s-a inversat brusc, odata cu debutul crizei financiare mondiale.

Plasamentele in Insulele Caiman s-au depreciat sever, pierzând nota AAA, iar mica afacere, fructuoasa pâna atunci, a OFBA s-a indreptat spre dezastru.

Pierderile Trezoreriei publice s-ar ridica la 380 milioane de euro, cifra putând atinge chiar 600 milioane de euro, conform estimarilor presei austriece. Crestin-democratii si aliatii lor de extrema dreapta, care au format un guvern de coalitie intre 2000 si 2006, sunt acuzati ca ar fi favorizat aceste practici.

Reunit vineri la cererea cancelarului social-democrat Werner Faymann, un grup de experti in “anti-speculatii” a interzis pentru moment OBFA sa mai faca asemenea operatiuni, aceasta trebuind sa raspunda de toate actiunile sale in fata Ministerului Finantelor, si sa mai angajeze vreun credit in speculatii in strainatate.

“Cred ca orice contribuabil are dreptul sa stie cum au putut fi utilizati banii pe care el i-a dat drept impozit pentru speculatii, a spus Werner Faymann, si cum noi, ca guvern, vom impiedica acest lucru pe viitor.”

Un comitet de experti, format din reputati profesori universitari si specialisti din mediul bancar, isi va prezenta in octombrie concluziile asupra investitiilor “sigure si autorizate” pe care le poate face OBFA.

Autoritatea de Supraveghere a Pietelor Financiare (FMA) si Banca Centrala (ONB) vor fi consultanti in aceste operatiuni ai OBFA, care va trebui sa intocmeasca un raport asupra activitatii sale, “cel putin o data pe an” si sa-l prezinte in fata comisiei de finante a Parlamentului austriac.

“În gestiunea riscului, nu trebuie sa avem incredere numai in agentiile de rating”, este de parere un purtator de cuvânt al Ministerului de Finante, Harald Wainglein, conform caruia folosirea banului public in paradisuri fiscale “nu este o idee buna”, scrie in incheiere cotidianul Le Figaro.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.