BNR: Creditele neperformante vor creşte într-un ritm mai accelerat

Creditele neperformante vor creşte într-un ritm mai accelerat în a doua jumătate a anului 2009, comparativ cu ritmul de creştere al acestora de până în prezent, a declarat, joi, vice-guvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa, care a participat la prezentarea raportului trimestrial de inflaţie.

‘Creditele neperformante vor continua să crească.
Mă aştept la o evoluţie mai pronunţată decât cea de până în prezent. Creşterea numărului creditelor neperformante va continua atât în semestrul doi din 2009, cât şi la începutul anului 2010’, a afirmat Cristian Popa.

Potrivit oficialului BNR, creditele afectate vor fi cele cu un grad mai mare de risc.
Oficiali ai Băncii Naţionale estimaseră că vârful de credite neperformante va fi atins în lunile septembrie – octombrie, pe segmentul creditelor de valoare mică negarantate, care reprezintă 70 la sută din restanţe.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara în iunie că, din punctul de vedere al BNR probleme ridică creditele mici, care în trecut s-au dat cu buletinul.

Deşi, ca pondere, ele reprezintă aproximativ 22 la sută din valoarea creditului total, valoarea restanţelor la aceste credite reprezintă aproximativ 70 la sută din total.

O întârziere la plată accentuată se înregistrează şi în cazul creditelor de valoare mai mare acordate populaţiei, ponderea restanţelor la împrumuturile mai mari de 200.000 lei dublându-se în ultimele 12 luni.

Cele mai puţine probleme sunt înregistrate la creditele garantate, în speţă la cele imobiliare, care reprezintă aproximativ 21 la sută din creditul neguvernamental.

Restanţele populaţiei şi ale companiilor la credite s-au triplat în intervalul mai 2008-mai 2009 şi au atins 5,56 miliarde lei (circa 1,32 miliarde euro), potrivit datelor BNR.

Întârzierile la plata creditelor care au depăşit 30 de zile au ajuns, în luna mai, la 1,726 miliarde lei (411 milioane de euro), nivel care marchează un avans de 10 la sută comparativ cu aprilie, potrivit datelor BNR.

Restanţele la creditele cu întârzieri de peste 90 de zile a crescut cu 75,9 la sută faţă de sfârşitul anului trecut. Comparativ cu luna mai a anului trecut, suma a crescut de aproape 3 ori. Cele mai multe restanţe sunt consemnate la creditele acordate în moneda naţională.

La împrumuturile în euro, restanţele populaţiei au crescut în mai cu 11,2 la sută comparativ cu luna precedentă şi cu 121 la sută faţă de 31 decembrie 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.