EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Construcţiile sunt în cădere liberă

0

Sectorul constructiilor, pana nu demult motorul economiei romanesti, resimte din plin efectele recesiunii, iar Iasul nu face nota discordanta. Iesenii construiesc tot mai putin, iar cei care au initiat deja diverse proiecte imobiliare se vad pusi in situatia de a nu-si mai putea derula investitia in ritmul planificat, astfel incat solicita prelungirea perioadei de valabilitate a autorizatiilor.

Tabloul este completat de proiecte imobiliare de mai mare sau mai mica amploare stopate nu se stie pana cand. Pe acest fundal, toata lumea priveste spre sectorul financiar-bancar, de unde se asteapta o gura de oxigen atat de necesara relansarii sectorului constructiilor.

2007 a reprezentat un varf al activitatii in domeniul constructiilor si, implicit, in sectorul imobiliar. O dovada in acest sens este numarul autorizatiilor de construire emise de municipalitatea ieseana in anul respectiv, acestea ajungand la o cadenta de sase pe zi, luand in calcul doar zilele lucratoare.

Pana la finalul lunii iulie al acestui an, municipalitatea a mai emis doar 891 de autorizatii, dar acest numar nu este edificator, deoarece o mare parte din aceste documente vizeaza solicitari de prelungire a autorizatiilor deja existente.

Asadar, statistica ultimilor ani indica o scadere brusca a afacerilor din sectorul imobiliar si nu sunt semnale de oprire a acestui trend. Numarul celor care solicita o autorizatie de construire de la Primarie scade de la luna la luna, iar cele mai multe dintre solicitari vizeaza prelungirea valabilitatii autorizatiilor emise in anii anteriori.

In 2007, persoanele fizice au solicitat cele mai multe autorizatii de construire de la Primarie. Din cele 2.167 de autorizatii eliberate in acel an de catre municipalitate, 467 au vizat construirea de locuinte individuale, solicitarile fiind formulate de persoane fizice.

Zonele preferate de solicitantii de autorizatii de construire au fost in special cele care au facut obiectul unor retrocedari sau cele care se constituisera deja in poli de dezvoltare imobiliara.

Inceputul anului 2008 confirma perioada buna pe care piata imobiliara o parcursese cu un an in urma. La sfarsitul lunii august 2008, insa, apetitul iesenilor pentru constructii a dat primele semne de scadere. Prin urmare, numarul autorizatiilor de construire eliberate a scazut de la 2.167, cate erau in 2007, la 1.747 in decembrie 2008.

Daca la stat mai exista sperante, nu putini sunt investitorii din mediul privat care se gandesc sa-si inchida temporar afacerile. Unul dintre oamenii care au investit constant in sectorul imobiliar, Radu Botez, nu-si doreste acum decat sa finalizeze proiectele incepute anterior. Impozitele tot mai mari, birocratia, dar si criza imobiliara l-au facut pe acesta sa suspende afacerile firmei pe care o patroneaza „CD-Total”.

Omul de afaceri mai crede ca o bursa a locuintelor ar putea scoate piata din amorteala. Stabilirea unui pret corect, dar si valorificarea la un pret accesibil a locuintelor deja construite ar fi doua dintre solutiile propuse de acesta pe termen imediat. El isi argumenteaza ideea pe faptul ca, desi Iasul se confrunta cu un deficit acut de locuinte, cumparatorii nu mai sunt dispusi sa scoata banii atat de usor din buzunar.

Evolutia sectorului imobiliar in ultimii doi ani a fost sustinuta si de usurinta cu care bancile acordau credite, fie pentru constructia de locuinte, fie pentru cumpararea acestora.

Acesta mai crede ca, in ciuda evolutiei negative a pietei imobiliare din ultimele sase luni, marile proiecte imobiliare vor iesi din amortire incepand cu toamna acestui an.

Sursa: Flacara Iasului

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.