EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Cum faci salariul pe opt ani în jumătate de zi

2

– Vama Stamora Moravita nu este numai capitala vestica a contrabandei cu tigari din duty-free-uri, ci locul unde se produc minuni. Aici castigi din spaga, intr-o singura tura, salariul pe opt ani.

– La Moravita, anticoruptia din Romania nu a reusit sa dovedeasca vreun spagar, desi, lunar, traficantii „cotizeaza” cel putin patru milioane de euro vamesilor si politistilor de frontiera.

.
Salariul pe opt ani l-a facut in 12 ore. A fost la primul serviciu ca sef de tura in vama Stamora Moravita. Cand a plecat acasa, inspectoarea blonda de la Politia de Frontiera a luat cu ea vreo 60.000 de euro. Neimpozabili. Spaga colectata peste noapte de toti colegii de la traficantii de tigari. Asta a fost vestea rea pentru pacaliti. Vestea buna a fost o tura mai slaba. S-au bagat in tara doar 600 de baxuri de tigari din duty-free-uri. Bine ca n-a dat lovitura cand au fost 2.000 de „cartoane”. Pagubitii au ramas cu o dilema. Cui sa o reclame? Oficial, nu aveau unde. Asa ca, dupa o luna, a fost schimbata din functie, pe motiv ca politistei i s-a terminat detasarea.

Un coleg, tot sef de tura, este la fel de celebru. Pentru ca dupa fiecare tura de noapte se urca in X5 si se duce direct la aeroport. Se urca in avion si pleaca la apartamentul din Bucuresti.

Dar nu e simplu sa lucrezi ca vames sau ca politist de frontiera in capitala tigarilor fara timbru. In primul rand, trebuie sa ai „spate”.

Mercurialul spagii

Un simplu agent are in „portofoliu” cel putin un deputat sau vreun sef de partid mai mare sau mai mic. Vamesi au fost adusi pana si de la Oradea. Nu mai conteaza ca salariul de la stat ajunge doar pentru benzina de naveta.

Altfel, nici macar nu ajungi pe pista de la granita cu Serbia. Alte calitati obligatorii – stiinta impartirii „cotizatiei”, corectitudine maxima cu necunoscutii si orbul gainilor cand iti trec prin fata masinile incarcate ca pomul de craciun cu baxuri de tigari. Mercurialul se invata repede.

Pentru fiecare cartus de tigari bagat in tara de la duty-free-uri, spaga e de doi euro pentru Politia de Frontiera, doi pentru vama. Plus un euro care ramane direct la shop.

Taxa pentru livrarea tigarilor la angro si  fond de „uns” pentru sefii de magazin. Ca in orice business exista si protocol – baxuri de tigari, sticle de whiskey date ca mici atentii sau marfa scoasa fara plata spagii. Toate astea se scad la sfarsit de tura cand se face inventarul. Intr-o luna slaba se vand cel putin un milion de cartuse de tigari.

Imparteala se face in functie de specific. La vama, fiecare lucrator e pe cont propriu – el, spaga si omul care-l protejeaza. Se da doar cota pentru „fondul clasei”. Politistii de frontiera au ramas militarizati, cu ierarhii clare. Agentii de pe pista raman cu 300-500 de euro, in functie de responsabilitati, seful de tura mai ia si el vreo 3.000 de euro.

Restul pleaca la sefii de la Timisoara si de aici spre Bucuresti. La cei  care fac numirile si controalele. Plus politrucii. Cu toata anticoruptia din tara nimeni n-a ajuns in penal. Din cand in cand, doar se schimba echipa. Intotdeauna pentru management defectuos si imbunatatirea activitatii.

Pe drumul spagii, fiecare mai ciupeste cat poate. Ca doar contrabanda nu se face cu acte contabile. Cum totul e politic in tara, imparteala se face dupa algoritm – vama e portocalie, iar frontiera rosie.

Integral in Gandul

loading...

Citește și
2 Comentarii
  1. simona spune

    Si la astai ar trebui sa bata fiscul la usa .Si mai sint si altii

  2. jean spune

    Apropo de ce se intampla in vama . Am plecat in Bulgaria,punct trecere frontiera VAMA VECHE, familia mea si o tanara de 17 ani pentru care noi am avut toate actele necesare , buletin, de la notariat , plus cazierul sotiei , aici apare problema , am fost intorsi din vama pe motivul ca sotia nu avea mentionat in josul paginii de cazier ca insoteste o minora, dar cazierul fiind curat si folosit si pentru reautorizarea sotiei ca farmacist. Si ne-am intors pana in Mangalia sa asteptam 5 ore venirea parintilor fetei ca sa o treaca frontiera 30 de metri dupa aceasta ei s-au intors in tara. ce sa facem ca noi nu caram tigari ca cei din articolul de mai sus.si inca ceva din sursa sigura stiu ca asa se procedeaza.Va multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.