Fabricarea a 15.000 de diplome false, protejată de politicieni sus-puşi şi politişti

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, si comisarul Emil Florian Stanimir, adjunctul sefului IPJ Teleorman, sunt suspectati ca ar fi blocat temporar ancheta privind fabricarea a circa 15.000 de diplome universitare prin doua institutii-fantoma din judetul Teleorman.

Acestia au negat implicarea lor in blocarea anchetei, insa au confirmat ca au urmat cursurile acestor doua institutii de invatamant superior impreuna cu sotiile lor, respectiv Bombonica Dragnea si Carmen Alina Stanimir.

Ancheta penala in scandalul fabricarii a peste 15.000 de diplome false prin universitatile neacreditate „Europa Ecor” si „Alexandru Ghica”, cu sediile in Alexandria (judetul Teleorman) si sectorul 4 al Capitalei, a fost blocata la inceputul lunii iunie anul acesta, imediat dupa ce au fost identificati posesorii fiselor matricole de la cele doua institutii de invatamant, sustin surse judiciare.

Printre absolventii identificati se afla aproape intreaga protipendada politica si administrativa a judetului Teleorman (si nu numai!), in frunte cu Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, deputatul PDL Adrian Florescu, fostul prefect PSD de Teleorman Teodor Nitulescu, primarul PNL Iulian Florin Badea, ca si multi alti politicieni, functionari publici, ofiteri din toate structurile militarizate.

De asemenea, au obtinut diplome universitare multi oameni de afaceri. Ancheta ar fi fost blocata atat la nivelul Parchetului Sectorului 4 al Capitalei, prin procurorul-sef Mihai Betelie, cat si la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor Teleorman, prin comisarul Emil Stanimir (posesor de diploma suspecta).

Pentru blocarea dosarului s-au facut presiuni atat politice – in special pe linia PSD –, cat si la nivelul conducerii Ministerului de Interne si a Inspectoratului General al Politiei. La nivelul nostru de la Teleorman, cel insarcinat sa faca identificarile posesorilor de diplome false a fost seful nostru, comisarul Stanimir, care are chiar el o astfel de diploma suspecta. Va dati seama ca noi nu am mai avut voie sa continuam ancheta de atunci„, sustin surse din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Teleorman.

Informatiile primare despre falsificarea diplomelor universitare au apartinut Politiei Ilfov. In luna martie anul acesta, anchetatorii ilfoveni i-au anuntat pe omologii lor de la Parchetul si Politia Sectorului 4 al Capitalei ca pe raza lor de competenta se afla un sediu al universitatilor particulare neacreditate „Europa Ecor” si „Alexandru Ghica”, unde se falsificau documente oficiale.

In urma perchezitiilor si audierilor preliminarii, s-a stabilit ca in afacere, pe langa Mina Silviu Dobronauteanu, patronul universitatilor, sunt implicati mai multi profesori universitari.

Universitatile „Europa Ecor” si „Alexandru Ghica” din Alexandria nu au fost acreditate de Ministerul Invatamantului
, iar din 2001, respectiv 2002, acestea au intrat in proces de lichidare.

Cu toate acestea, patronul Dobronauteanu, in complicitate cu mai multe persoane, inclusiv specialisti in IT, a pus pe roate o adevarata industrie de facut diplome contra 3.500 euro bucata.

Membrii retelei racolau din toata tara persoane care doreau sa obtina licente, apoi le intocmeau dosare de absolvire a facultatilor de petrol si gaze, inginerie, stiinte economice, drept, management, contabilitate si informatica, psihosociologie, stomatologie si chiar medicina, fara ca persoanele respective sa fi urmat cursurile respective.

Pentru a-si asigura protectie, initiatorul afacerii, Mina Silviu Dobronauteanu, ar fi oferit astfel de diplome mai multor politicieni si politisti.

Un argument in plus ca a existat intentia de a se bloca ancheta a fost numirea comisarului Emil Stanimir – beneficiar de diploma suspecta! – sa coordoneze ancheta la Teleoman.

Teoretic, era posibil sa blochez ancheta, dar nu ar fi fost legal. Nu toata lumea care a terminat facultatea asta a facut-o ilegal„, a mentionat Stanimir.

El a sustinut ca s-a inscris la Universitatea „Alexandru Ghica” din Alexandria pentru a se perfectiona in domeniul muncii sale de politist, deoarece avea doar o diploma de licenta la facultatea de electronica.

Un alt beneficiar de diploma suspecta este deputatul PDL Adrian Florescu. Spre deosebire de ceilalti absolventi, deputatul Florescu ne-a oferit toate amanuntele. „M-am inscris la Universitatea «Alexandru Ghica» din Alexandria in anul 2000 pentru ca nu aveam o facultate si pentru ca era singura facultate din localitatea in care locuiam. Toti ne inscriam acolo pentru diplome„, ne-a declarat Florescu.

Contactat telefonic pentru a ne relata in ce imprejurari s-a inscris la facultate in Alexandria, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a lansat intr-o tirada de amenintari la adresa noastra. Totusi, Dragnea ne-a confirmat ca a urmat „cursurile de management”, dar nu si-a mai dat licenta.

Sursa: Romania Libera

Citește și
4 Comentarii
 1. meri spune

  Nu pot sa cred ca Adrian Florescu a ajuns deputat de Teleorman doar cu liceul agricol si cu acea diploma de facutlate furata,dar e finul lui Videanu asa ca ce ma mai mir

 2. Buzoianu' spune

  Ohooooo….pai astia nu sunt toti…Sa-i vedeti pe astia ai nostri de la Buzau…care si-au luat diplome false tot pe filiera PSD….De-aia n-o lasa Geoana pe Androneasca sa scormoneasca rahatul cu Spiru Haret…stia ca se v-a ajunge si la alte „universitati”…si or sa apara multe nume de deputati si senatori semianalfabeti cu licente cumparate…

 3. Vanatorul spune

  Si politistii de frontiera de la Turnu Magurele tot la Universitatea «Alexandru Ghica» din Alexandria si-au lut diplomele.

 4. comentatoru' spune

  Asadar au mai trecut 2 luni de la descoperirea franelor in calea „dreptatii”. Nu s-a mai auzit nimic. Alte frane, sau sunt prea multi de protejat?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.