Grecia şi lacul Balaton – destinaţiile de vacanţă favorite ale ungurilor

Grecia si lacul Balaton se afla printre destinatiile de vacanta favorite ale maghiarilor plecati in concediu, agentiile de turism profitând din plin de cecurile de concediu, scrie ziarul ungar Magyar Hirlap.

Molnar Gabriella, presedinta Asociatiei Organizatorilor si Intermediarilor de Turism Maghiari (MUISZ), declara ziarului ca anul acesta Grecia este in topul preferintelor, in special peninsula Halkidiki.

Cei care au fost destepti si si-a rezervat locul de cazare cu câteva zile inainte de plecare, pe internet, aceia au putut sa obtina cazare cu doar 16.000 de forinti (60 euro), inclus fiind desigur doar pretul cazarii si asigurarea, in timp ce calatoria si pensiunea cad in sarcina clientului.

Cea mai cautata este calatoria organizata, cu demipensiune, in cazul Greciei pretul fiind intre 60.000 si 160.000 de forinti (225-600 euro) de persoana pe saptamâna. Alte destinatii ramase populare sunt Turcia, Tunisia si Austria.

Turismul organizat in Croatia se afla intrucâtva in recul din cauza scumpirilor, spunea presedinta MUISZ, adaugând ca se observa o renastere a circuitelor turistice cu caracter cultural – combinatia autobuz si avion – mai ales cele prin mai multe tari.

Gabriella arata ca anul trecut cecurile de concediu au reprezentat sapte miliarde de forinti (26 milioane euro) din cifra totala de afaceri a agentiilor din cadrul asociatiei. În cazul in care de anul viitor va trebui platit impozit pe aceste cecuri, acest lucru va insemna o reducere a numarului de turisti.

Pentru cei care aleg turismul intern, cea mai cautata destinatie este lacul Balaton, mai precis localitatea Balatonfured, un concediu de o saptamâna petrecut aici costând conform estimarilor circa 40-60.000 de forinti (150-230 euro) de persoana.

Potrivit unor estimari nereprezentative realizate de paginile internet Utikalauz.hu si Balatontipp.hu, din cele 947 de persoane intevievate de acestea, 36,5% au declarat ca au ales ca destinatie de vacanta Grecia, 11,2% Croatia, 7,5% Bulgaria iar 24,3% alte destinatii.

Acasa isi petrec vacanta doar 12,2% din cei intervievati iar 8,3% nu intentioneaza sa mearga in vacanta.

Dintre cei care petrec concediul acasa, 38% se pregatesc sa mearga pe malul Balatonului, 18% in nordul Ungariei, 16% in vestul tarii, câte 10% la lacul Tisza sau in alte locatii din sud-estul Ungariei (Alfold – Câmpia Panonica), 6% in sudul Transdanubiei (Del-Dunantul) (vest) si 2% in capitala.

Pentru majoritatea respondentilor campingul corespunde nevoilor lor, in timp ce 7,6% spun ca serviciile oferite de campinguri nu sunt la inaltime iar 34,9% nu considera campingurile ca fiind mult mai ieftine decât cazarile normale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.