Împiedicarea împăduririi terenurilor degradate, sancţionată cu amendă

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un proiect de lege privind impadurirea terenurilor degradate, a anuntat purtatorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

Actul normativ reglementeaza atât cadrul general privind ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate, cât si procedura de identificare si delimitare a terenurilor degradate destinate impaduririi si de constituire a perimetrelor de ameliorare.

“Actul normativ se refera la terenurile degradate indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrari de impadurire.

Fac exceptie terenurile care sunt incluse pe Lista siturilor contaminate, care sunt in faza de investigare preliminara sau detaliata sau care fac obiectul unor proiecte de refacere a mediului geologic si ecosistemelor terestre”, a precizat Ioana Muntean.

Identificarea, delimitarea si constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localitatilor se fac de catre o comisie stabilita prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, a mai anuntat purtatorul de cuvânt al Guvernului.

Comisia va fi formata din primarul comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, in calitate de presedinte al comisiei; din câte un reprezentant al directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala; al oficiului de cadastru si publicitate imobiliara; al oficiului judetean de studii pedologice si agrochimice; al inspectoratului teritorial de regim silvic si de vânatoare; al agentiei judetene pentru protectia mediului; al directiei silvice sau structurii silvice de rang superior si ocolului silvic de stat sau privat, dupa caz, in calitate de secretar;

din reprezentantul sectorului de imbunatatiri funciare la nivel local, precum si din specialisti din unitatile si subunitatile de cercetare si proiectare in domeniile de imbunatatiri funciare pentru agricultura, silvicultura, impaduriri de terenuri degradate, cercetari agrochimice si pedologice; din specialisti din Ministerul Mediului, in cazul zonelor cu un interes special pentru ameliorarea conditiilor de mediu sau pentru protejarea acestora prin actiuni de impadurire.

Sursele de finantare pentru realizarea acestor lucrari provin din Fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit conform Legii fondului funciar nr.18/1991; din alocatii de la bugetul de stat, din sponsorizari de la societati comerciale, fundatii si altele, din surse financiare nerambursabile sau credite externe pe termen lung, precum si din contributia benevola a persoanelor fizice sau juridice, interesate de executarea lucrarilor de ameliorare Fondul de conservare si regenerare a padurilor este constituit conform art. 33 din Codul silvic.

Receptia lucrarilor de impadurire a terenurilor degradate se realizeaza cu participarea obligatorie a detinatorului terenului; reprezentantului unitatii teritoriale silvice a autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura; reprezentantului unitatii specializate pentru executarea lucrarilor de impadurire.

Actul normativ adoptat miercuri prevede ca impiedicarea, sub orice forma, de catre persoanele fizice si juridice a executarii lucrarilor de ameliorare prin impadurire a terenurilor degradate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei pâna la 1.200 de lei.

Pasunatul in terenurile degradate impadurite, daca valoarea prejudiciului este pâna la de 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei pâna la 5.000 de lei.

Au dreptul sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile personalul silvic imputernicit, ofiterii si agentii de politie si ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Române.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.