EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Kievul este îngrijorat de rezultatele alegerilor din Republica Moldova

0

În pofida faptului ca in urma alegerilor parlamentare anticipate comunistii moldoveni continua sa aiba cele mai multe mandate, o putere stabila nu exista in Republica Moldova.

Acest lucru provoaca ingrijorare in Ucraina, care este nu doar vecina Republicii Moldova, ci si mediatorul si garantul procesului de reglementare a situatiei din Transnistria.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, liderii de la Tiraspol resping deja orice dialog cu opozitia national-radicala de la Chisinau, opozitie care ar putea veni la putere.

Cotidianul rus subliniaza ca planurile presedintelui comunist in exercitiu, Vladimir Voronin, au fost date peste cap de pozitia politica a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu.

Initial, tehnologii politici ai comunistilor planuiau sa faca din Partidul Democrat un fel de satelit al Partidului Comunistilor, ceea ce ar permite formarea unei coalitii pentru guvernare, precum si alegerea unui nou presedinte al tarii.

Cu toate acestea, Lupu a exclus, spre surpriza multora, posibilitatea unei coalitii restrânse bilaterale, indiferent cu ce partid. Partidul Democrat a anuntat deja ca va incepe negocierile privind formarea unei coalitii largi cu cele trei partide de orientare liberal-democrata care au intrat in parlament: Partidul Liberal, cel Liberal-Democrat si Alianta Moldova Noastra.

Lupu, care detine “actiunea de aur”, in conditiile in care fara sprijinul Partidului Democrat niciun partid nu poate forma majoritatea parlamentara, spera sa exercite o serioasa influenta asupra procesului de formare a guvernului.

În a doua etapa a negocierilor, Partidul Democrat, ca o avangarda a noii coalitii, va trebui sa poarte negocieri cu Partidul Comunistilor, fara voturile caruia nu este posibila alegerea unui nou presedinte al tarii. Nezavisimaia Gazeta analizeaza mai multe scenarii posibile.

Primul ar fi acela potrivit caruia in parlamentul moldovean se formeaza o coalitie fara comunisti, care alege noul premier al tarii.
Potrivit unui alt scenariu, Lupu ar putea ajunge, pe la spatele partenerilor din coalitie, la o intelegere cu comunistii privind alegerea candidatului lor in functia de presedinte al tarii, insa in conditiile Partidului Democrat.

Acest scenariu ar putea destrama noua coalitie liberal-democrata, insa responsabilitatea pentru noua criza din parlament va cadea pe umerii lor. O varianta alternativa ar fi o acordul dintre liberali si o parte dintre comunistii “demoralizati”, in vederea alegerii unui presedinte tehnic.

O alta posibilitate ar fi impunerea unei dualitati a puterii: premierul – din partea liberalilor, iar presedintele – Voronin, in conditiile in care parlamentul nu poate alege un nou sef al statului.

Însa, indiferent de calea pe care o vor alege partidele politice, Republica Moldova va intra intr-o noua faza de conflicte si instabilitate politica, subliniaza Nezavisimaia Gazeta.

În aceste conditii, instabilitatea politica din republica ar putea pune sub semnul intrebarii supravietuirea Republicii Moldova ca stat unitar.

Problema nu consta in faptul ca Partidul Comunistilor a pierdut si nici in faptul ca nici o forta politica nu are un avantaj net, subliniaza Nezavisimaia Gazeta, care considera ca particularitatea actualei perioade se dezvoltare a societatii moldovene o constituie lupta dintre fortele proromâne, care trag Republica Moldova in “România Mare”, si fortele care pledeaza pentru mentinerea statului moldovean independent.

Potrivit ziarului rus, aceasta a doua linie este adoptata de comunisti. Astfel, subliniaza cotidianul citat, se creaza un proces ingrijorator in ceea ce priveste modelele de stat postsovietice.

În cazul evolutiei evenimentelor conform celui mai prost scenariu, rezultatul dezintegrarii Republicii Moldova va deveni stabilirea de relatii oficiale si de aliata dintre Transnistria si Federatia Rusa, dupa modelul Osetiei de Sud si al Abhaziei.

O alta parte a Republicii Moldova va fi inglobata, conform aceluiasi scenariu, in statul român, iar pozitiile Ucrainei in regiune vor incepe sa slabeasca. Tocmai de aceea, situatia din Republica Moldova este urmarita cu atentie nu doar la Moscova si Bucuresti, ci si la Kiev.

Din acest punct de vedere, nu au trecut neobservate consulatiile pe care asa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, le-a desfasurat la Moscova cu ministrul-adjunct al afacerilor externe Grigori Karasin, pe marginea rezultatelor alegerilor anticipate din Republica Moldova.

Potrivit lui Iastrebciak, actuala situatie politica din Republica Moldova “nu lasa niciun fel de iluzii” Tiraspolului, iar despre o reunificare a teritoriilor de pe cele doua maluri ale Nistrului nici nu poate fi vorba.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.