Majoritatea românilor doresc să se pensioneze anticipat

Aproape 70% dintre cei peste 9000 de respondentii la un sondaj online afirma ca doresc sa iasa la pensie inainte de a implini 60 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare in România este de 58 de ani pentru femei si 63 de ani pentru barbati, insa numarul celor care aleg sa se pensioneze inainte de a implini aceasta vârsta este in continua crestere.

Astfel, numarul pensionarilor fara stagiu complet de cotizare s-a dublat in ultimii 19 ani, reprezentând actualmente 59% din total, conform datelor facute publice de Ministerul Muncii, Institutul National de Statistica si Casa Nationala de Pensii, se arata intr-un comunicat al ING Asigurari de Viata, remis miercuri.

O circumstanta agravanta, care subliniaza dezamagirea fata de conditiile de munca si retribuire din România, este ca foarte multi doresc sa se pensioneze de tineri.

Astfel, 36% din totalul celor peste 9.150 de respondenti la studiul efectuat de ING Asigurari de Viata si o publicatie online spun ca ar vrea sa se pensioneze la o vârsta cuprinsa intre 56 si 60 de ani, 30% intre 45 si 55 de ani, iar 9% inainte de 45 de ani.

Si mai rau este ca raspunsurile provin de la oameni tineri, dat fiind ca peste jumatate dintre participantii la sondaj (54%) sunt tineri cu vârsta sub 35 de ani, o cincime au intre 36 si 45 de ani si un sfert peste 45 de ani.

70% dintre respondenti sunt barbati, pentru care vârsta de pensionare este mai avansata. “Asistam la doua tendinte de sens opus: pe de o parte, se discuta despre cresterea si egalizarea vârstei de pensionare intre barbati si femei la 65 de ani, astfel incât sistemul public sa raspunda schimbarilor demografice.

Pe de alta parte, tot mai multi români isi doresc sa se poata retrage din activitate inainte de implinirea vârstei standard”, a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata.

Conform sondajului, cei mai multi dintre respondenti (40%) cred ca vor beneficia de o pensie de la stat egala cu valoarea a 30-50% din ultimul salariu incasat inainte de pensionare.

Aproape la fel de multi (38%) se asteapta la o pensie echivalenta cu jumatate din ultimul salariu, iar 22% la o pensie mai mica de o treime. În aprilie a.c. pensia medie de stat a fost de 708 lei, reprezentând aproximativ 50% din salariul mediu net.

Pensionarea anticipata este posibila “mai ales pentru cei care isi pregatesc din timp terenul si economisesc din timp si constant pentru a-si pastra, si dupa pensie, nivelul de trai cu care s-au obisnuit”, a subliniat Cornelia Aurelia Coman.

În cazul asigurarilor de viata cu componenta de pensie, clientii pot decide singuri vârsta la care beneficiaza de pensia suplimentara, precum si valoarea, modalitatea si frecventa cu care primesc rentele.

Cei care isi doresc un venit mai mare decât pensia asigurata de sistemul public si de cel privat obligatoriu, pot sa contribuie suplimentar la un plan de asigurare cu componenta de pensie sau la o pensie facultativa.

Planurile de asigurare cu componenta de pensie sunt o solutie de economisire care asigura un venit celor care decid sa se retraga din munca in orice moment dupa implinirea vârstei de 50 de ani, oferind totodata protectie in caz de deces pe parcursul intregii perioade de plata a primelor de asigurare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.