Nabucco, un gazoduct magic pe hârtie

Proiectul Nabucco este adesea prezentat ca o serioasa amenintare la exporturile de gaz ale Rusiei. Chiar daca proiectul este in sine extrem de distructiv, problema nu este ca el ar prezenta un avantaj competitiv asupra resurselor rusesti, ci ca el ar putea destabiliza cu usurinta atât piata gazului cât si situatia politica in regiunea Marii Caspice, noteaza Tatiana Mitrova, director al Centrului pentru Studiile Pietei Energetice Internationale din Institutului de Cercetare al Academiei Ruse de Stiinte, in paginile cotidianului rusesc Moscow Times.

De ce se face atâta caz de proiectul Nabucco, un gazoduct care, daca va fi vreodata construit, va avea o capacitate anuala de doar 10-20 de miliarde de metri cubi? Acest volum de gaz este prea scazut pentru a afecta actualul statu quo, in conditiile in care Europa consuma peste 500 de miliarde de metri cubi de gaz anual, iar Rusia exporta deja aproximativ 160 de miliarde de metri cubi anual.

Proiectul Nabucco a devenit un simbol al dorintei UE de a-si diversifica sursele alimentarii cu energie. În acest context, orice conflict intre Rusia si Ucraina este folosit drept argument in favoarea Nabucco.

Scopul diversificarii resurselor de energie poate avea consecinte neplacute. Dintre toate statele care pot furniza gaz pentru Nabucco, niciunul dintre ele nu pare lipsit de riscuri, cu exceptia Rusiei.

În plus, alegerea Turciei ca tara de tranzit ridica tot atâtea probleme ca si Ucraina, in termeni de siguranta. Principala intrebare ramâne, fireste, cine va furniza gazul necesar pentru a face din Nabucco un gazoduct viabil. Proiectul Nabucco suna extrem de optimist insa, dupa o analiza atenta, se dovedeste ca are mai multe minusuri decât plusuri.

Cele mai mari minusuri sunt Irakul si Iranul. Iranul are enorme rezerve de gaz, insa data fiind situatia interna instabila, tara poate fi scoasa de pe lista potentialilor furnizori pentru proiectul Nabucco.

Irakul este si mai problematic din cauza instabilitatii sale, in special cea din regiunea Kurdistan, bogata in gaze naturale. Turkmenistanul este adesea mentionat drept un furnizor important pentru Nabucco.

Cei mai entuziasti sustinatori ai Turkmenistanului vorbesc despre planul grandios al acestei tari de a-si creste capacitatea de productie de la actuala cifra de 66 de miliarde de metri cubi anual la o cifra uriasa de 250 de miliarde de metri cubi anual.

Însa chiar daca Turkmenistanul reuseste sa isi indeplineasca toate obligatiile de export – desi si aici exista semne de intrebare – probabil ca cea mai mare problema ramâne cea a disputelor teritoriale deschise din Marea Caspica.

Daca cele 5 tari cu deschidere la Marea Caspica – Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran si Azerbaidjan – nu ajung la un acord in ceea ce priveste un tratat care defineste cum sa isi imparta apele teritoriale ale marii, orice gazoduct care va trece prin Marea Caspica va incalca toate normele dreptului international.

Spre exemplu, un acord intre Turkmenistan si Azerbaidjan care ignora celelalte trei tari va provoca o reactie dura in special din partea Iranului, care nu ar exclude un raspuns militar odata ce a fost facuta o astfel de incercare.

În aceste conditii, “dosarul Nabucco”, care nu a trecut inca de studiile de fezabilitate necesare, va destabiliza o situatie politica deja tensionata in regiunea Marii Caspice.

De ce sa se mearga deci mai departe cu un proiect care este atât de putin probabil sa reuseasca si are potentialul de a afecta atât de mult relatiile dintre UE si Rusia?

Campania de propaganda a Occidentului cu privire la Nabucco creeaza impresia falsa ca UE isi va imbogati siguranta energetica diversificându-si sursele de alimentare cu gaz.

Pentru a fi siguri, problemele asociate cu tranzitul gazului prin Ucraina sunt dificile, eufemistic spus, insa ele trebuie rezolvate intre toate partile implicate.

Data fiind slabiciunea sa inerenta, Nabucco nu poate deveni “cavalerul alb” care va rezolva toate aceste probleme, ceea ce ar trebui sa determine Uniunea Europeana sa isi reconcentreze energiile spre imbunatatirea relatiilor cu Rusia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.