Pierderea locului de muncă şi datoriile – principalele temeri ale românilor

Pierderea locului de munca si imposibilitatea de a-si achita datoriile sunt cele mai mari temeri ale românilor in vremuri de criza, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare de piata GfK România.

Studiul “Ce s-a schimbat in atitudinile si comportamentul de cumparare al românilor” arata ca, daca anul 2008 a fost caracterizat de efervescenta in consum, initiativa, sentimentul ca “se poate”, starea de spirit actuala a românilor are ca principale atribute incertitudinea, teama, precum si un sentiment de vulnerabilitate.

Oamenii sunt mult mai reticenti si rezervati in asumarea riscurilor, iar legatura emotionala cu familia si grija fata de copii au crescut.

“În comparatie cu anul trecut, framântarile si temerile românilor in 2009 sunt mult mai bazale, fiind strâns legate de asigurarea stabilitatii financiare si a sigurantei familiei”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.

În 2008, principalele preocupari erau legate de incercarea de a atinge un nivel de trai cât mai decent si de a avea un plus de confort in viata de zi cu zi.

La acel moment românii erau preocupati de rata inflatiei pentru ca le ameninta zona de câstig si investitii. Anul acesta, intr-un context dominat de incertitudine si nesiguranta privind viitorul apropiat, riscul de a-si pierde locul de munca a devenit cea mai puternica temere a românilor.

Urmeaza teama de a nu-si mai putea plati datoriile si ingrijorarea legata de scaderea calitatii vietii. Multi români cu venituri mici si mijlocii s-au aratat mai ingrijorati anul acesta de riscul unei posibile imbolnaviri, zona fata de care se simt total descoperiti – desi public, serviciul de sanatate costa, iar majoritatea nu dispune de economii la care sa apeleze in caz de urgenta.

În plus, românii nu-si mai pot permite sa acceseze un credit pentru a-si acoperi cheltuielile de sanatate in caz de nevoie asa cum ar fi facut anii trecuti când se puteau baza pe un venit relativ sigur si puteau accesa produse bancare la preturi mult mai mici decât acum.

Potrivit studiului GfK, rolul statului in depasirea acestei perioade de criza este considerat decisiv, dar exista un mare capital de neincredere in capacitatea Guvernului de a veni cu solutii de redresare a situatiei economice actuale.

În schimb, BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, este privita cu incredere, fiind perceputa drept singura institutie care tine cont de interesele românilor si actioneaza ferm in favoarea lor.

Informatiile provin din studiul sindicalizat realizat de GfK România “Ce s-a schimbat in atitudinile si comportamentul de cumparare al romanilor”, lansat in iunie 2009. Studiul integreaza informatii din trei surse – panel de consumatori, cercetare calitativa si cercetare cantitativa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.