România poate deveni primul producător de aur din Europa

Pentru obtinerea a 1,3 tone de aur din zona Rosia Montana este necesara prelucrarea a unei cantitati de zece tone de steril, au apreciat reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation, care au organizat o actiune de informare tehnica la minele de aur finlandeze de la Kittila, localitate cu peste 6.000 de locuitori.

Potrivit directorului de Asigurari Rosia Montana Gold Corporation, Cecilia Szentesy, din punct de vedere al raportului dintre aurul extras si materialul steril rezultat, “România are un avantaj in fata exploatatiei din Finlanda, deschisa la circa 900 de kilometri de Helsinki”.

“Raportul la finlandezi este de 10 tone de steril la tona (de aur) extrasa, in timp ce la noi raportul este de 1,2 milioane tone aur la zece tone de steril”, a explicat Szentesy.

România ar putea deveni primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia, daca mina aurifera de la Rosia Montana ar primi avizele necesare pentru exploatare, a declarat miercuri Cecilia Szentesy.

“Daca tinem cont de faptul ca Finlanda si Suedia, primele doua mari producatoare de aur din Europa, produc in jur de 11-12 tone de aur pe an, România, cu cele 13 tone anuale extrase de la Rosia ar deveni lider la nivel european”, a spus reprezentanta RMGC.

Citeste si:  DESCOPERIRE: noi molecule detectate în atmosfera Pământului ar putea contribui la răcirea planetei

Potrivit oficialului, in comparatie cu prima clasata, Finlanda, exploatatia din România dispune de o locatie mult mai generoasa, datorita reliefului deluros.

“În privinta iazului de decantare de la Rosia Montana, acesta va fi unul singur, in comparatie cu cel construit la Kittila de catre finlandezi, unde forma de relief este de câmpie”, a precizat Cecilia Szentesy.

Aceasta a adaugat ca din punct de vedere al raportului dintre aurul extras si materialul steril rezultat, România are un avantaj in fata exploatatiei din Finlanda, deschisa la circa 900 de kilometri de Helsinki.

Întrebata de ce autoritatile de la Bucuresti intârzie sa acorde avizul de mediu pentru demararea proiectului minier aurifer Rosia Montana, Cecilia Szentesy a mentionat ca, “desi statul român detine 20% dintre actiunile companiei româno-canadiene, influenta politicului este decisiva in sensul negativ al cuvântului”.

“Ingerinta politicului in subiectul Rosia Montana nu poate conduce la realizarea de lucruri pozitive.

Din pacate, desi investitia RMGC in România se ridica la peste 400 milioane de dolari, pâna la ora actuala, statul român nu a achitat nici un cent din cele 20% pe care si le-a asumat initial”, a spus directorul asigurari al RMGC.

Citeste si:  Băuturile carbogazoase determină un comportament agresiv

La ora actuala, la nivel european, Finlanda detine suprematia in materie de productie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasa in localitatea Kittila de catre compania canadiana Agnico Eagle – 5 tone anual.

Locul secund al ierarhiei este ocupat de catre Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, in timp ce pozitia a treia revine Spaniei, cu o productie anuala de 3,5-4 tone.

Mai multe organizatii ecologiste s-au opus cu vehementa proiectului din România al RMGC, invocând faptul ca exploatarea aurului si tratarea acestuia prin utilizarea cianurii poate distruge ireversibil mediul si fauna din zona.

Academia Româna, alaturi de Fundatia Soros, s-a declarat contra proiectului, iar UNESCO a reclamat faptul ca ruinele cetatii romane Alburnus Maior ar urma sa fie distruse.

Oficialii RMGC au respins categoric aceste afirmatii, declarând, in nenumarate rânduri, ca impactul asupra sitului arheologic va fi inexistent La sfârsitul lunii mai, Dragos Tanase, presedintele RMGC, declara ca procedura de evaluare a proiectului minier de la Rosia Montana a fost oprita abuziv si fara o baza legala.

Citeste si:  Supraponderalii şi obezii riscă mai mult să dezvolte cele mai frecvente zece forme de cancer

“RMGC nu solicita in momentul de fata decât analiza asupra impactului de mediu. Practic, solicitam Guvernului sa ne studieze proiectul, iar la final sa spuna ca este rau, bun sau ca trebuie revizuit (…)”, a precizat Tanase.

Dupa zece ani de la infiintarea companiei care detine licenta de exploatare a zacamântului din zona Rosia Montana, la Alba Iulia a fost inaugurat primul cartier destinat locuitorilor din localitatea miniera care au ales stramutarea.

Investitia s-a ridicat la 32 milioane dolari, se intinde pe o suprafata de 24 de hectare si cuprinde 125 de case individuale, cu suprafete construite intre 65 si 165 metri patrati. Pretul mediu al unui astfel de imobil ajunge la 40-50 de mii euro.

RMGC a anuntat ca, in cazul primirii avizului de mediu pentru demararea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati, in urma procesarii zacamintelor fiind estimata o productie de 300 tone de aur si circa 1.400 tone de argint, in 16 ani.

Estimarile companiei vorbesc despre faptul ca proiectul minier va produce 1.200 de locuri de munca in faza de constructie a minei si alte 600 permanente dupa ce proiectul va deveni operational.

Citește și
3 Comentarii
 1. Alexandru spune

  Dupa modelul finlandez, s-ar constitui premisele unei afaceri de succes la Rosia Montana. Din nefericire la noi se taraganeaza orice decizie, iar interesul national este uitat si ignorat.

 2. Talpa tarii spune

  Pana la urma decizia va fi una politica din pacate. Si deci „sentimentala” ca sa zic asa. Abia acu inteleg oamenii ce e de fapt cu Rosia Montana, odata cu reclamele cele noi, dar nu putem pretinde ca plebea sa aiba totusi o opinie avizata. Din punctul meu de vedere nu isi pot exercita puterea de a hotara in acest caz mai mult decat au facut-o in alegerea presedintelui. Poate cand o sa vad un presedinte care sa ia o decizie intr-o chestiune ca Rosia Montana voi da mai mult credit plebei.

 3. nae prostovanul spune

  “Pentru obtinerea a 1,3 tone de aur din zona Rosia Montana este necesara prelucrarea a unei cantitati de zece tone de steril, au apreciat reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation, care au organizat o actiune de informare tehnica la minele de aur finlandeze de la Kittila, localitate cu peste 6.000 de locuitori.”

  Conform proiectului RMGC, minereul foarte sarac contine cca 1,3 g aur/tona. Reprezentantii firmei nu puteau spune ca “Pentru obtinerea a 1,3 tone de aur din zona Rosia Montana este necesara prelucrarea a unei cantitati de zece tone de steril”. Ar fi insemnat ca vorbesc despre un zacamant cu 13% aur, care nu cred ca exista pe Pamant. Eventual 13 grame in 10 tone de minereu. Sau 1,3 tone aur sunt in 1 milion de tone de minereu. Intrebarea e: cine a fabulat si de ce. Am vazut baliverna din 2009 doar azi. Ce tara ! Cu ce gogosi e hranita !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close