Toamna vine cu previziuni sumbre

În vreme ce sefii de la Bucuresti le zîmbesc frumos oaspetilor de la FMI, angajatii din diverse sectoare bugetare îsi numara datoriile si privesc spre viitor cu teama.

Situatia din sistemul sanitar se înrautateste pe zi ce trece. Cei mai multi manageri de unitati sînt la un pas sa nu mai acorde salariile, iar banii pentru achizitionarea de medicamente si materiale sanitare sînt aproape pe terminate.

Tocmai din cauza bugetului auster, comitetul director al Spitalului „Cuza Voda” din Iasi a luat hotarîrea de a reduce activitatea pentru august. În aceasta perioada, în unitate se pot interna numai urgentele si gravidele.

Situatia este mai grava la Spitalul de Boli Infectioase. „Doar în august ne mai putem descurca, deoarece cu salariile din septembrie bugetul nostru intra pe zero. Nu stim ce vom face, iar în situatia asta sînt majoritatea unitatilor sanitare„, ne-a spus prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Nici sefii CJASS nu sînt prea încrezatori ca sistemul sanitar va iesi din impas. „Din previziunile actuale, din luna octombrie va fi foarte greu sa mai finantam spitalele. Se cauta solutii de finantare, însa pîna acum nu sînt semne ca situatia se va redresa„, ne-a spus dr. Iulian Serban, presedintele CJASS.

Sefii autoritatilor judetene sînt singurii care par ceva mai optimisti. Conducerea Prefecturii se bazeaza pe faptul ca a actionat preventiv. „La noi nu se pune problema salariilor. Am facut deja reduceri cu cheltuielile de personal, pentru ca s-a redus numarul angajatilor. Ca se vor termina banii a fost si temerea noastra acum doua luni, si tocmai din acest motiv ne-am luat masuri de precautie„, a spus subprefectul Dragomir Tomaseschi.

Dupa cum a recunoscut voalat pîna si presedintele Senatului, Mircea Geoana, toamna va aduce o gaura în buget. Liderii sindicali vorbesc despre proteste, însa acestea nu au cum opri ceasul scadentei. Daca nu le vine mintea cea de pe urma politicienilor nostri, în octombrie pe institutiile României s-ar putea pune lacat. Iar prin buzunarele bugetarilor va sufla vîntul.

Sursa: Evenimentul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.