Un ieşean a fost păcălit de chiriaşii săi cu 30.000 de lei

Acordati atentie sporita atunci cind vreti sa scoateti o locuinta la inchiriat. Chiar daca persoanele care se prezinta ca si clienti pot parea foarte agreabile si de incredere, ar fi indicat totusi sa se intocmeasca un contract legalizat la notariat si inregistrat la Fisc pentru a evita eventualele neplaceri ulterioare.

Pentru a demonstra ca un document oficial incheiat intre proprietar si chirias poate proteja deopotriva ambele parti, va prezentam astazi un caz aparte in care un iesean a ramas cu datorii de aproximativ 10.000 dolari la utilitati, mizind doar pe bunul cuvint al chiriasilor.

Dupa cum ne-a relatat Stefan Hobinca, barbatul a inchiriat in 2004 un apartament cu doua camere in Tatarasi familiei Daniela si Cornel Asaftei, impreuna cu cei doi copii ai lor. Faptul ca au devenit in timp cunostinte apropiate care se vizitau si luau uneori masa impreuna nu i-a impiedicat insa pe chiriasi sa cumuleze datorii la intretinere si alte utilitati in suma totala de aproximativ 29.500 lei in acest moment, dupa cum a calculat barbatul, adica contravaloarea unui Logan.

Le-am platit intretinerea, electricitatea si alte astfel de servicii din 2004 pina in 2008 pentru ca imi spuneau de fiecare data ca nu se descurca si ca intentioneaza sa faca un imprumut la banca. Am crezut ca sint oameni seriosi avind in vedere faptul ca Daniela este asistent la farmacia Spitalului Sf. Spiridon, iar Cornel este agent de paza la Aeroport„, a povestit Hobinca.

Disperat de situatie, proprietarul in virsta de 80 de ani a dat chiriasii afara in decembrie 2008 si le-a cerut, la inceputul lunii martie a acestui an, sa faca un contract de imprumut cu familia Asaftei pentru suma de 25.000 lei, adica echivalentul restantelor in acel moment, banii urmind sa fie achitati in 25 de rate egale pina in martie 2011, conform actului. Numai ca nu si-au onorat platile la nici o rata, desi s-au scurs cinci scadente.

Acesta a adaugat ca intentioneaza ca, in cursul zilei de miine, sa depuna plingere atit la Politie cit si la Parchet.

Dupa cum apreciaza notarii, un contract legal incheiat intre chirias si proprietar protejeaza ambele parti, in acelasi timp. Astfel, persoana care locuieste cu chirie nu poate fi data afara oricind si oricum, iar proprietarul imobilului se asigura ca darile la utilitati sint platite la timp, iar bunurile din casa sint pastrate in stare de functionare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.